5 рецепти за вкусен зехтинов дип

1. Ароматен зехтин по италиански

Това е популярен дип със зехтин, който комбинира едни от най-популярните аромати на италианската кухня и се приготвя много лесно.

 

Съставки:

  • ¼ ч.ч. зехтин
  • 2 с. л. балсамов оцет
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 с.л. счукан риган
  • 2 с..л. пармезан
  • прясно смлян пипер

 

Начин на приготвяне:

С помощта на преса за чесън смелете скилидките и разпределете на пет различни места в купата. Изсипете зехтина върху чиния за салата. Добавете малко балсамов оцет към олиото и чесъна. Поръсете пармезана. Подправете го с черен пипер. Сервирайте заедно с горещ италиански хляб.

 

Добави описание

 

2. Ароматен зехтин по френски:

Алтернативна рецепта на предишния дип, този вариант събира в себе си букет от провансалски билки.

 

Съставки:

  • 2 ч.ч. зехтин
  • 2 с. с. настърган пармезан
  • 1 с. л. Босилек
  • 1 с. л. магданоз
  • 1 с..л. чесън
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • ½ ч. л. червен пипер
  • ½ ч.л. розмарин
  • ½ ч. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. сол

 

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки в купа, с изключение на пармезана. Гарнирайте с малко пармезан на повърхността. Комбинира се чудесно с всякакви топли хлябове и питки.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-добрите мазнини за готвене >>>

Добави описание

 

3. Дип за хляб Караба

Друг популярен дип със зехтин за топене на хляб.

 

Съставки:

  • 1 с. л. магданоз
  • 1 с. л. чесън
  • 1 с. л. босилек
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. мащерка
  • ½ ч..л. морска сол
  • ½ ч.л зехтин
  • ¼ ч. л. люспи от червен пипер
  • 1/8 ч.л. лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки в купа, с изключение на зехтина и лимона. Прехвърлете всички билки в кухненския робот и ги смелете. Добавете зехтина и лимоновия сок в купа и разбъркайте до готовност.

Сервирайте дипа с горещ хляб и се насладете.

 

Добави описание

 

4. Билков дип със зехтин

Това е друга рецепта за зехтин за потапяне, в която се използва зехтин екстра върджин и билки.

 

Съставки:

  • ¼ ч.л. босилек
  • ¼ ч. л. розмарин
  • ¼ ч. л. риган
  • ¼ ч. л. Морска сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • щипка червен пипер
  • ½ ч.ч. зехтин екстра върджин

 

Начин на приготвяне:

Добавете всички сухи подправки в купа и ги смесете заедно. Добавете чесъна, като бъркате през цялото време. Прехвърлете сместа в малка купа и изсипете зехтина върху билките.

Сервирайте с горещ хляб.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Средиземноморско хлебче >>>

Питки с пресен розмарин >>>

Френски франзелки >>>

 

5. Чеснов дип

Изключително вкусен, този дип е подходящ за всички видове препечени хлябове.

 

Съставки:

  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 4-5 скилидки чесън
  • ½ ч.ч. зехтин екстра върджин
  • прясно смлян черен пипер
  • люспи от червен пипер
  • сол
  • настърган пармезан или сирене Романо

 

Начин на приготвяне:

Загрейте малко зехтин в тиган на среден огън. Сотирайте чесъна, докато стане кафяв.

Свалете го от котлона и го оставете да изстине. Покрийте го за час, преди да го прецедите в буркан и изхвърлите чесъна.

Поставете зехтина в плитка купа или декоративна чиния. То трябва да е на стайна температура.

Добавете малко балсамов оцет в центъра на чинията. Поръсете малко люспи от червен пипер, смлян черен пипер и сол. Отгоре гарнирайте с пармезан или сирене Романо.

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments