6 годишно дете от Добрич за секунди събира и изважда двуцифрени числа! (видео)

Лора Стефанова Раднева е 6-годишно момиче от Добрич. Посещава Предучилищна група в СУ „Свети Климент Охридски”, догодина ще е първокласничка. На крехката си възраст умее да събира и изважда на ум… двуцифрени числа. И то за секунди! И всичко това е усвоила само от началото на тази учебна година – благодарение на заниманията по ментална аритметика, които посещава. – съобщава ProNewsDobrich

Майката на Лора Ивелина Иванова попада случайно в интернет на информация за стартиращите в Добрич занимания по ментална аритметика и решава да запише детето си. Води на първия урок момичето и вижда, че много му харесва. До тогава като всяко дете на възрастта си Лора може да събира и изважда до 20. Само след седем урока тя вече прави тези операции до 99, и то на ум. У дома детето с голямо желание подготвя домашните си, никой не му стои на главата, обяснява Ивелина. Понякога не иска да си ляга да спи, толкова й е интересно, има дни, в които решава задачи и по два часа, допълва майката.

Лора е едно от децата, които посещават Детския образователен център за ментарла аритметика SmartyKids в Добрич. Преподаватели в него са Маринела Василева и Диляна Йовева – детски учители, и Диляна Тодорова, които са преминали специално обучение и притежават нужния лиценз. Центърът е единственият в нашия град, който има право да работи по бранда SmartyKids.

Изчисленията в менталната аритметика се осъществяват чрез абакус – вид сметало, разказва за Про Нюз Добрич Диляна Тодорова. Абакус носи името на създателя си, той е изобретен преди около 5 000 години. Това е азиатска методика за смятане, която в момента в тези страни се използва масово в образованието.

Когато децата смятат на ум, те си представят абакуса, а не както ние – цифрите, това е разликата, обяснява преподавателят. „Като гледам в училище колко време се обучават да смятат от 1 до 10, смея да твърдя, че чрез менталната аритметика става много по-бързо”, допълва Тодорова. Според майката на Лора Ивелина методът помага на децата и по другите предмети, защото благодарение на него мозъкът започва да работи по-бързо.

6-годишната Лора е едно от децата, които решават най-много задачи, изпреварва по резултати и по-големи от нея, споделя Диляна Тодорова. По думите още на промо урока момичето разбира същността на абакуса. „При Лора явно е дарба”, смята преподавателят.

„Това са новите деца, това е новият вид обучение – споделя мнението си Диляна Тодорова. – Като цяло децата, които се занимават с ментална аритметика, успяват чрез нея да отключат своите умения и дарби. На олимпиади по математика те винаги печелят първи и втори места. За мен е чест и удоволствие да съм част от екипа на SmartyKids. Надявам се в бъдеще да инвестираме в развитието на интелектуалните способности на нашите деца, които са нашето бъдеще. SmartyKids не е просто бизнес, а кауза на новото мислене”.

Powered by Facebook Comments