7 неща, които трябва да направите за себе си, когато изглежда, че нещата не вървят добре

Вие сте си напълно достатъчни. Имате достатъчно от всичко. Правите достатъчно. Затова поемете дълбоко въздух, спрете да се държите за безпокойството  и просто изживейте този момент.

Всеки от нас не харесва някакъв аспект от себе си, живот или характер. И ние сериозно наказваме себе си за това.

Страхуваме се от несигурността, защото вярваме, че не сме достатъчно добри, за да се справим с живота. Ние не се доверяваме на себе си, защото през годините сме създали много негативна картина за живота си. Ядосваме се на себе си, че не ядем това „което трябва“, за това, че отлагаме много неща и т.н. С времето сме станали невероятно взискателни към себе си и това постоянно ни тормози.

Нашето чувство за несигурност влияе върху всичко, което правим, изпълва живота ни с ненужен стрес и безпокойство, ограбва щастието ни. Но ако можем да се обградим с любов и уважение, рано или късно ще излекуваме раните си. И нека всичко да започне от нас самите, да не чакаме някой друг да ни докосне с вълшебна пръчица.

Кога за последен път някой ти каза, че те уважава за това кето си? Кога за последен път някой ти каза, че си свършил добра работа? А кога за последен път ти беше този „някой“?

Е, днес е точно денят, в който трябва да го направите! Дойде време да прекъснете омагьосания кръг на несигурността и да затвърдите новото си АЗ:

1. Живейте в настоящето, а не в миналото или бъдещето.

За съжаление малко хора живеят там, където наистина са – в настоящето. Твърде много от нас са в облаците и се опитват да живеят в различно време и място. И докато живеят там, реалният им живот минава покрай тях и те дори не го забелязват. И ако и вие сте един от тях … кажете „достатъчно“ на себе си. Не позволявайте това, което вече се е случило, да отрови живота ви, като ви лиши от щастието, което се крие в настоящия момент. Животът става ненужно сложен и непоносим само когато добавите безкрайни битки от миналото и бъдещето към битките за настоящето. 

Отделете време, за да осъзнаете какво искате и от какво имате нужда в момента. Отделете време, за да обичате, да се смеете, да плачете, да учите, да работите и да продължите напред.

2. Погледнете в собствената си душа.

Помнете, че в сърцето си винаги ще намерите уединено място, където можете да отидете по всяко време. Там винаги цари спокойствие и любов. Погледнете в собствената си душа. Правете го всеки път, когато се почувствате тъжни. Всеки път, когато се страхувате от нещо или се ядосвате на някого. И не забравяйте да погледнете там, когато сте щастливи. Напомняйте си отново и отново, че не сте вашето тяло. Това, което сте, не е вашето минало или бъдеще, всичко е тук и сега. Същността на вашето същество е любовта и тя е повече от достатъчна във вас. Душата ви знае това от самото начало и сега ви чака да го разберете. Затова погледнете в това тихо и удобно място дълбоко в душата си още сега, мирът и спокойствието царуват там. Дишайте свободно.

 

3. Споделяйте.

Случвало ли ви се е да се чувствате не на място? Да сте някъде, където знаете, че всеки друг човек ще свърши работата много по-добре от вашас? И така, вие сте изправени пред онова психологическо състояние, когато изглежда, че сте заобиколени от хора, които си знаят работата, но не принадлежите към тях. И парадоксалното е, че колкото повече околните виждат постиженията ви и ги хвалят, толкова повече ви се струва фалшиво и безмислено. Защото колкото повече нови знания получавате и колкото повече се разширяват хоризонтите ви, толкова повече разбирате колко неща още не знаете и поради това започвате подсъзнателно да считате за незначително и нереално това, което наистина знаете. Да, това е много странен процес.

Ако се чувствате по този начин, трябва да говорите за това с някой, на когото имате доверие, било то най-добрият ви приятел, партньор или терапевт и се опитайте да запомните, че всички ние понякога се чувстваме така и далеч не сте само вие.

4. Отпуснете се и освободете стреса.

Един от най-трудните уроци в живота винаги е било умението да се пускаш от проблемите. Да пуснеш нещо, било то вина, гняв, разочаровано се оказва проблем, тъй като повечето хора не обичат промените. Ние се борим яростно, за да получим нещо и след това не по-малко ожесточено – да държим това „нещо“ близо до нас, дори и да е негативно. Много е трудно да приемем факта, че рано или късно все пак трябва да се пуснем, и колкото по-рано, толкова по-добре. Няма нито една причина да се притеснявате от факта, че все още не сте в състояние да се промените. Спрете да се съсредоточавате върху това, оставете се да научите от случилото се всичко, което е възможно, и продължете напред.

5. Отдайте почит на себе си.

Вашата вътрешна светлина е видима не само за вас, но и за тези около вас. Имате огромно любящо сърце, вашият непреклонен дух се цени много повече от хора, отколкото си мислите. Ще бъдете много изненадани, ако знаехте от колко хора сте станали пример за следване. Вие сте много по-невероятен и прекрасен човек, отколкото си мислите. В теб е скрита неограничена сила, пред теб има безкрайни възможности и имаш много шансове да постигнеш това, което искаш.

Така че отдайте почит на факта, че …

  • Все още си жив.
  • Научихте много.
  • Изминахте дълъг път, за да стигнете до мястото, където сте сега.
  • Издържали сте на всички житейски предизвикателства.
  • Няма да спрете до тук.

6. Дайте си време и пространство.

„Ако искате да имате по-малко проблеми, пуснете ги не ги задържайте при вас, позволете си да поемете глътка въздух.“

Със сигурност си струва да разхлабите захвата и да оставите всичко да върви както трябва – дайте на събитията, които ви се случват, повече свободно пространство, като ги пуснете далече от вас. Вие ще бъдат много по-щастливи и в същото време ще опростите собствения си живот – ще имате много повече пространство за вашите собствени нужди и изисквания. Същата философия може да бъде приложена и за много други аспекти на живота – често когато оставите събитията да се случват със собствено темпо, те стигат до логичен завършек без вашето участие, а междувременно можете да направите това, което наистина сте в състояние да контролирате – например да се грижите за себе си и вашия възглед.

 

7. Променете реакцията си към случващото се.

Какво да правим, когато някой от нашата среда ни дразни, вбесява, който е груби и като цяло разваля живота ни? Какво да правим, когато отрицателната енергия на този човек ни притиска и задушава?

Ако приемем, че тези хора не са реална опасност, най-доброто, което можем да направим, е да променим начина, по който ги възприемаме и реагираме на тях. Разбирам, че за някои хора това изречение може да изглежда неподходящо. Като, защо трябва да се променям, когато истинският проблем е в друг човек?

Отговорът на този въпрос е прост. Трябва да разберете, че само като промените леко мирогледа си и възгледите си за другите, вие сте в състояние да намерите невероятно спокойствие и добро настроение. Но ако активно се опитвате да промените поведението на някой друг, първо, няма да постигнете нищо, и второ, ще се ядосате още повече. Така че можем или да се опитаме да контролираме негативните хора, които ни заобикалят, или да контролираме реакцията си към тях. Не забравяйте, че всички хора  имат емоционални проблеми, с които понякога е трудно да се справят. И тези проблеми понякога ги правят груби и почти непоносими. Те се опитват да се справят с житейските си обстоятелства, по най-добрия за тях начин и често дори не знаят за проблемите си.

Във всеки случай можете да се научите да не възприемате поведението им като лична обида, вместо това да го възприемате като неконтролируеми външни обстоятелства, на които можете да отговорите, ако е необходимо или изобщо да не обърнете внимание.

При всички положения се отпуснете и се радвайте на живота.


Източник: www.lifetime.bg

Powered by Facebook Comments