8 възможни причини за замъглено зрение

Все повече хора днес страдат от замъглено зрение. Замъгленото зрение е неприятно и ограничаващо, а в някои моменти може да бъде дори опасно. Ето защо не трябва да пренебрегвате подобен симптом. Вижте 8 възможни причини за замъглено зрение.

8 възможни причини за замъглено зрение
 © iStock

Замъгленото зрение определено създава дискомфорт. В повечето случаи замъгленото зрение не е свързано със сериозен проблем с очите, но все пак е добре да бъдете прегледани от специалист. Научете повече за 8 причини, които могат да причинят замъглено зрение.

Висока кръвна захар

Замъгленото зрение може да е един от първите признаци за повишени нива на кръвната захар. Изглежда кръвната захар повлиява на зрителния нерв и по този начин се замъглява зрението. Ако скоро не сте си правили изследване на кръвната захар и имате замъглено зрение, може би е време да проверите стойностите си.

Глаукома

Глаукомата е често срещано състояние, което засяга най-вече хора над 50-годишна възраст. При глаукомата се натрупва налягане във вътрешността на окото, което оказва натиск върху зрителния нерв и причинява замъглено зрение. Глаукомата не може да бъде излекувана, но с медикаменти и хирургични процедури състоянието може да бъде облекчено.

Конюнктивит

Конюнктивитът, известен още като зачервено око, се причинява от бактерии и е силно заразно състояние. Конюнктивитът предизвиква болка, сърбене и отличително червен цвят на очите. Възпалението може да доведе и до замъглено зрение.

Добави описание

Неправилна употреба на контактни лещи

Макар някои производители на контактни лещи да твърдят, че няма проблем човек да спи без да сваля техните лещи, по-добре не рискувайте. Употребата на контактни лещи за продължителен период от време може да причини сухота в очите и недостиг на кислород. Мръсните контактни лещи пък са опасни и биха могли да причинят възпалителни състояния като Ирит. Ако спите с контактните си лещи и на сутринта имате замъглено зрение, значи трябва да преустановите този свой навик.

Контактни лещи или очила? >>>

Сухота в очите

Сухотата в очите може да има различни причинители. С напредването на възрастта понякога очите не успяват да произвеждат достатъчно количество овлажняващи сълзи. Хроничната сухота в очите се облекчава единствено с помощта на овлажняващи капки. Когато очите страдат от недостатъчно овлажняване, това може да доведе до замъглено зрение.

Макулна дегенерация

Макулната дегенерация причинява зрителни нарушения, които са необратими. Замъгленото зрение, причинено от макулната дегенерация е страшно, защото то е началото на загубата на зрение.

Добави описание

Имате нужда от очила

Замъгленото зрение може да е признак, че имате нужда от очила. Промените, свързани със зрението, се случват естествено като част от процеса на стареене. Нуждата от очила също така може да бъде и наследствена. От съществено значение е да се правят рутинни очни прегледи, за да се прецени дали са ви необходими очила – по този начин ще спестите напрежението на очите си, както и вече няма да виждате замъглено.

Силно безпокойство

Оказва се, нивата на стрес могат да повлияят на зрението ни. Когато човек изпитва силно безпокойство, високите нива на адреналин могат да повлияят върху начина, по който очите реагират на светлина.

Прочетете още:

Болести и възпаления на очите

Синдром на компютърното зрение

Храни за добро зрение


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments