8 признака, че сте здрави, дори да не мислите така

True Health Initiative е световно известна организация, която има алтернативен подход към здравните проблеми. Нейната основна цел е да намали напрежението около въпросите, свързани със здравето

Лекарите, които работят за True Health Initiative, смятат, че хората му обръщат прекалено много внимание, което води до появата на хипохондрия. Представяме ви 8 основни признака на добро здравословно състояние, споделени от диетолога Синтия Гейер, член на THI, пише framar.bg

1. Ядете само когато сте гладни и никога не преяждате

Ако не се храните от скука и не изпитвате психологическа зависимост към храната, значи сте добре в това отношение и може да продължите напред.

2. Придържате се към здравословна диета

Консумирате вкусна и разнообразна храна. Вашата диета не се ограничава само до пилешко с ориз или до прекомерен прием на бонбони и хранителни продукти, вредни за здравето.

3. Приемате точно толкова храна, отколкото тялото има нужда

Всеки човек има свои собствени хранителни нужди. Няма универсална рецепта, която може да бъде използвана за изчисляване на необходимото количество калории. Всичко е индивидуално. Вие може да консумирате повече или по-малко храна от останалите и да считате това за нещо съвсем нормално. Най-важното е да слушате вашето тяло и да се опитате да разберете какво иска то. Ако може да направите това, поздравления!

4. Изкачвате стълби, без да се задъхвате

Това е индикатор за поддържане на добра физическа форма. Няма нужда да разполагате с невероятна издържливост или да практикувате разливни видове спорт, за да се считате за здрави. Ако не се чувствате така, сякаш умирате, докато изкачвате стълбите, значи всичко е наред. Няма нужда от притеснения.

Ако може да изкачите два етажа без прекъсване и да се чувствате добре след това, значи се намирате в добра физическа форма. Следователно, вашето тяло се справя нормално с ежедневната физическа активност.

5. Изпитвате различни емоции – от тъга до вълнение

Психологическото здраве няма нищо общо с това, че сте оптимист през цялото време. Учените казват: „Гневът е нещо напълно нормално. Тъгата, депресията и раздразнението също. Способността да разполагате с всички тези емоции е признак на добро психическо здраве. Трябва да знаете, че нито една от тях обаче не е постоянна.“

6. Може да се събудите рано без аларма

Не става въпрос за дните, когато трябва да станете в 6 сутринта, а за онези, характерни с неопределено време за събуждане. Затова, ако си почивате и се наспивате добре и сте в състояние да напуснете леглото, без да изпитвате чувство на умора, значи сте здрави.

7. Не заспивате незабавно

Разбира се, има дни, в които заспивате веднага, след като вашата глава докосне възглавницата. Това е съвсем нормално. Стига да не се случва постоянно. Според учените, нормалният процес на заспиване отнема близо 10-20 минути. Той трябва да бъде спокоен и бавен.

8. Имате достатъчно енергия, за да правите това, което искате

Ако не изпитвате нужда от оцеляване в кръга „сън-храна-работа-сън“, тогава сте добре. Имате достатъчно енергия за нещата, които обичате да правите, като да играете с детето, да се срещнете с приятели или да прекарате повече време с домашния любимец.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments