8 съвета, с които ще станете по-добри готвачи

1. Научете се как се държи нож

Няма готвене, ако преди това не сте си приготвили продуктите. Затова трябва да се научите как правилно да държите ножа. Спрете да поставяте показалеца си на горната част на острието. Вместо това го дръжте отстрани (показно можете да видите във видеото долу). Също така помнете, че ножът трябва да е винаги добре наточен. Така ще режете по-лесно и ще намалите вероятността от инциденти.

 

2. Използвайте ръцете си в готвенето

Вече за всичко си има уред и инструкции. Но няма по-ценно за един готвещ човек от ръцете му. Научете се да месите на ръка, за да усещате различните типове тесто и кога са с идеална консистенция. Ако в семейството ви има предпочитания за температура на приготвяне на месото, опитайте се учите да ги разпознавате на допир.

 

3. Не препълвайте тигана

Когато готвите нещо в тиган на котлона, въздържайте се да го препълвате. От една страна това рязко понижава температурата на мазнината и храната вероятно ще стане много мазна. От друга ще попречи на равномерното сготвяне. Вместо това оставяйте по около 1 пръст разстояние между отделните храни в тигана, за да се сготвят добре.

печено пиле на тиган

 

4. Редуцирайте

Редуцирането е метод на продължително готвене на течност с цел да се сгъсти консистенцията и да се насити вкуса. След като сте пържили запичали зеленчуци/ месо на тиган, можете да добавите вино и малко сметана и от това да получите прекрасен сос, който да сервирате. Не забравяйте, че в началото трябва да редуцирате на много висока температура, докато течността заври, след което да оставите да къкри до сгъстяване.

 

5. Оставяйте месото да отпочива

Ако искате да сервирате винаги сочно месо, не забравяйте, че трябва да го оставяте да отпочива. След като извадите пържолата от тигана или друго месо от фурната, не бързайте да го сервирате. Това ще помогне за запазване на естествените сокове. Ако готвите пържола, 1-3 минути отпочиване са достатъчни. Ако пък става дума за голямо парче месо или цяло пиле, са ви нужни 10-20 минути.

печено месо

 

6. Следвайте рецепти

Ако се чувствате неуверени в кухнята, или тепърва прохождате в готвенето, то започнете стс следване на рецепти. Намерете си сайт или блог, за който знаете, че публикува изпитани рецепти. При първо готвене винаги следвайте стриктно инструкциите и количествата. Когато сте готвили дадено ястие повече от веднъж, то тогава може да започнете да добавяте по нещо от себе си.

 

7. Бъдете стриктни със сладкишите

Казват, че готвенето е изкуство, а печенето на сладкиши е наука. И това не е случайно. Когато приготвяте нещо сладко, не си позволявайте своеволия с количествата на брашно, захар, набухвател и течности. В противен случай няма да постигнете най-добрия резултат.

съвети за готвене

 

8. Не спирайте да опитвате

Най-важното, което всеки готвач трябва да знае, е да опитва храната по време на приготвяне и преди сервиране. Така ще знаете дали да добавите сол, дали има нужда от киселинен елемент  или още подправки.


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments