9 неща за ежедневния живот на германците, които ще те изумят

Германците са много известни със своя начин на живот – своята дисциплина, пресметливост, жажда за образование и интелектелигетен начин на работа. Оказва се обаче, че те имат и някои доста интересни навици в ежедневния живот, които повечето хора не знаят. И ние сега ще ги разгледаме, защото определено си струва.

Тоалетните в много немски жилища са вградени в стените

В много малко бани в страната има стандартни тоалетни моноблокове като нашите. Там традицията е казанчето да е скрито в стената. Самите блокове се закачват на стените. Това се прави с цел спестяване на място и по-лесно почистване.

Прозорец в банята

В германските жилища няма вентилация в баните. Нещо, което се среща много, много често навсякъде по света. Там вентилацията на помещението става чрез прозорец. Причината е, че така много ефективно се предотвратява появата на мухъл – с добро провертяване.

Вратите на много домове могат да се заключват само отвътре

Ако излезеш извън жилището си и хлопнеш вратата, няма да можеш да отвориш без ключ, защото там няма движещи се брави отвън. Трябва да вкараш ключа и да го завъртиш, за да се отвори. Вратите се заключват с ключ само от вътре и само от вътре могат да се отворят с брава.

Стандартният немски хладилник е много по-малък от нашия

Там хладилниците масово се вграждат в кухнята и обикновено имат външен дизайн като на стандартен шкаф.

Използват два по-малки матрака вместо един по-голям за голямо легло

Причината е, че така всеки човек може да спи както на него му е удобно индивидуално. Често твърдостта на матраците е различна от двете им страни. Така в семейството всеки спи както иска. По същата причина се завиват с две единични завивки, вместо с една голяма. Друг интересен момент е, че спят на големи квадратни възглавници, които обвиват главата.

Когато германците сменят апартамента си, те пренасят цялата кухня – с все мебелите

Това звучи странно, но жилищата в Германия се отдават без кухня. Тази стая е на голи стени. Наемателите трябва да си закупят мебели и уреди. Поради тази причина, когато сменят жилището си, те ги носят със себе си. Причината за цялото това нещо е отношението на хората там към наемането на жилище.

Там обикновено се наема за поне няколко години, в доста случаи за цели десетилетия. Наемателите са много отворени към това да инвестират в жилището и да го оформят по свои вкус. От друга страна, това е много изгодно за наемодателите. Всички са доволни.

Почти всеки прозорец има външни щори

Те са произведени от метал. Има автоматични и ръчни. Там няма вътрешни щори, както има на много места в България. Монтират се направо на външната стена.

Германците не държат млякото и яйцата в хладилника

Яйцата се обработват по по-различен начин там. Това съхранява естествената им черупка. Могат да се съхраняват извън хладилник – до 1-2 седмици. Почти всичкото мляко, което се продава там, минава през сериозна пастьоризация. Това позволява млякото да се държи извън хладилник. Виждали сте в нашите магазини как някои кутии с мляко не са в хладилната витрина. Могат да стоят така с месеци.

Животът в неделя спира

Почти всички магазини затварят. Хората се стараят да не вдигат шум. Не се пуска музика или косачка, не се правят ремонти. Там има часове, в които не трябва да се прекалява с шума, както тук. Има обаче и часове, където трябва да си тих. В делнични дни и в събота е от 8 вечерта до 7 сутринта, подобно като при нас. В неделя и на празниците обаче не трябва да се вдига никакъв шум през цялото денонощие.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments