9 съвета как да живеете през 30-те си години

Животът на човек се променя с годините, желанията и приоритетите се изменят. Това е напълно нормален процес, макар и при всеки от нас да е индивидуален. Ако искате да изживеете по най-добрия начин десетилетието на 30-те си години, следващите 9 съвета ще ви помогнат.

9 съвета как да живеете през 30-те си години
 © iStock

Всяко десетилетие от живота на човек сякаш бележи началото на нов етап, както и носи своите плюсове и минуси със себе си. Няма как да се върне безгрижието на детските години, „лудостта“ на тинейджърството, безстрашието на 20-те години, в които сякаш (почти) всичко е възможно. Навлизането в 30-те години обикновено носи доза успокоение, преоценка на свършеното до тук, по-реална и информирана представа за света като цяло. Ако вие в момента се намирате някъде в 30-те си години, следващите 9 съвета ще ви помогнат да ги изживеете по-ползотворно.

Започнете да спестявате

Ако все още не сте започнали да спестявате и вече сте в 30-те си години, време е да го направите. Всъщност колкото по-рано, толкова по-добре. Хубаво е човек да има пари, които биха му помогнали в непредвидени ситуации. Специалисти съветват хората да спестяват 10% от своите приходи всеки месец. Разбира се, при вас цифрата може да е различна, както и да варира спрямо месечните разходи. Колкото и далечно да ви се струва, ще дойде пенсионирането, за което също е препоръчително да разполагате с допълнителни пари.

Започнете да се грижите за здравето си

Здравето е основното нещо, от което се човек се нуждае задължително, за да живее пълноценен и щастлив живот. В повечето случаи обаче здравето се приема за даденост и човек се сеща да се грижи повече за тялото си, едва когато се появи проблем. Ако още от 30-те си години започнете да се грижите за здравето си, с течение на времето това ще се превърне в нещо нормално. Залагайте на повече растителна храна, изберете си подходящ вид физическо натоварване, наспивайте се. Не забравяйте също така да ходите на годишни прегледи.

Премахнете от живота си хората, които се държат зле с вас

Още едно нещо, което е добре да направите през 30-те си години, е да премахнете от живота си хората, които се държат зле с вас. Всъщност поставянето на здравословни граници е едно от най-добрите неща, които може да направите за себе си във всеки един момент от своя живот. Обградете се с хора, на които може да разчитате и които са добронамерени. Няма основателна причина, заради която да си позволявате да бъдете нещастни заради отношението на някои хора.

Добави описание

Бъдете добри с хората, на които държите

Може би вече сте забелязали, че с времето все по-трудно успявате да си намерите нови и то наистина добри приятели. Ето защо не забравяйте да се държите добре с хората, на които държите. В това число спадат и членовете на вашето семейство, изобщо всички, които смятате за наистина важни. Обикновено през 30-те си години човек започва да се сблъсква с по-сериозни житейски проблеми, ето защо е важно в такива да бъдете близо до любимите си хора.

Приемете, че не може да имате всичко

Може би сте чували фразата: „Няма пълно щастие“. Или поне не в консуматорския свят, в който живеем. Колкото и да ни се иска, не е възможно всичко да бъде перфектно, както и не е възможно да имате всичко, което искате. Най-доброто, което може да направите през 30-те си години, е да осмислите това и да го приемете. Не се сравнявайте с приятели, познати, непознати или пък известни личности. Всеки има различен живот, а много често на повърхността нещата изглеждат много по-различни, отколкото са в действителност.

Не се страхувайте да поемате рискове

През 30-те години от живота на човек наивността и мечтите, характерни за 20-те години, все повече започват да избледняват. Ето защо много хора в 30-те си години се страхуват да поемат рискове – смятат, че „вече са големи“ за това. Има много примери обаче, които показват, че смяна на кариерата е успешен ход, дори и в 30-те години. Всъщност точно това са годините, в които човек започва да си дава по-ясно сметка от какво има нужда във всеки един аспект от живота си.

Инвестирайте в семейството си

Тук семейството може да се разглежда по два начина. На първо място – обръщайте повече внимание на родителите си, прекарвайте време с тях и се опитайте да изгладите различия помежду си – все пак вече всички сте възрастни хора. Тъжната истина е, че години минават и след време може да съжалявате, че не сте били по-близки с родителите си, когато сте имали тази възможност.

Вторият аспект от семейството, е създаването на такова (ако това все още не се е случило). Обикновено през 30-те си години човек започва да се чувства по-улегнал, по-стабилен финансово е и мисълта за дете все по-често се прокрадва в главата му. Съветът на много по-възрастни хора е да не чакате „идеалния момент“ за създаването на наследник, защото такъв никога няма да дойде. Нито пък ще се чувствате напълно готови за дете – по простата причина, че нямате идея какво наистина е това, докато не стане част от живота ви.

Добави описание

Продължете да се развивате

Според Уорън Бъфет най-добрата инвестиция, която един млад човек може да направи за себе си, е свързана с образованието му и неговия ум. Парите могат да дойдат и да си отидат – същото важи и за връзките, работата и приятелите. Но това, което човек научи, остава завинаги с него. 30-те години са идеалният период, в който да започнете осъзнато да се превръщате в по-добър човек, дъщеря/син, партньор, родител, приятел, колега. Развитието като индивид е процес, който не трябва да спира цял живот, а 30-те години са идеалното време да намерите начин този процес да се задвижи.

Бъдете добри със себе си

Бъдете добри и мили със себе си. Не се тормозете излишно за неща, които нямат значение или са отминали. Попитайте се дали това, което не ви дава спокойствие в момента ще бъде важно след 5 или 10 години? Разширете картината и не се напрягайте излишно. Освен това опитайте да бъдете егоисти в здравословни граници – без това да вреди на никого. Бихте ли опитали следната „рецепта“: правете за себе си нещо всеки ден, нещо различно всеки месец и нещо грандиозно всяка година?

Прочетете още:

7 неща, за които не дължите обяснение

7 знака, че сте на прав път в живота си

5 закона за живота, които трудно приемаме


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments