Васильовден е първият християнски празник от новата година. Той е известен и под други имена, като Сурваки или Сурва. Пада се на 1 януари всяка година и е много важен за започване на календарната година. Разберете какво се прави на този ден по традиция и как да започнете успешно новата година. А, разбира се, кои са имениците, които трябва да почерпят през днешния ден?
Кои имена празнуват на Васильовден
- Васил,Василка, Василена, Василия, Василий, Василина, Васияна, Васо
- Владо, Влада, Властин,Властомир, Влайко, Ваца
- Весела,Веселин, Веселина
- Въла,Въло,Въта
- Царена, Царил, Царила
Какво се прави за късмет на Васильовден
Васильовден попада в периода на Мръсните дни – от Рождество Христово до Йордановден. Поради тази причина някои от обредните практики съвпадат с характеристиките на периода:
- Втора кадена вечеря – След трапезата на Бъдни вечер, това е втората трапеза, която трябва задължително да се прекади, за да може да се прогонят злите сили от дома. Разбира се, в различните краища на България си има совите особености. Интересно е, че в Родопите най-възрастната жена отива до огнището и вика “Васил”, който да заповяда на вечерята.
- Празничната трапеза
- Баница – тя задължително присъства на трапезата, като в различните краища на страната се прави и нарича по различен начин. В Източна България се нарича млин, в Кюстендилско зелник, а в Хасковско булгурник в зависимост от продуктите, които се ползват. Задължително вътре се поставят дрянови пъпки за здраве и късмет, които са предшествениците на днешните късмети в баницата.
- Погача – Този обреден хляб също е задължителен елемент за празничната трапеза.Интересно е, че има практика в някои краища на България,при която жената, която е омесила тази обредна погача, след това задължително докосва всички дървета на двора, за да имат богата реколта. Друга интересна особеност на някои места е, че тази пита се меси с подсладени ръце, за да бъде сладка новата година
- Свинско месо – Това е основната разлика с трапезата на Бъдни вечер.Малко хора знаят, но това е единственият случай при който свинското месо се прекадява и се използва в християнските ритуали по празника. Ядат се различни ястия съдържащи свинско месо, като най-често се приготвя и специалната пача от различни части. На някои места я ядат гореща под формата на супа, а на други тя се сервира задължително студена.
- Гадаене – Тъй като това е началото на новата календарна година, задължително се правят различки практики свързани с гадаенето на новата година и каква ще бъде тя за всички.
- хвърляне на дрянове пъпки в огъня – по този начин се гадае новата година за всеки член от семейството
- 12 люспи лук – Оставят се пред огнището и по тях се гадае на сутринта какви ще бъдат 12-те месеца през годината.
- въглени – Това е обичай в Странджа, в който се наричат няколко въглена в огнището на различни земеделски култури и по тях се познава каква ще бъде земеделската година за тях.