Covid-19 : какви са симптомите при децата

Науката все още проучва новия вирус, който плъзна по света. И познанията за него са непълни. Известно е обаче, че заразените деца, проявяват различни симптоми и боледуват различно от възрастните. Проучване, чийто резултати бяха публикувани в престижното медицинско списание  Pediatric Infectious Disease Journal, се отнася за децата.
Както предишните коронавируси (SARS-CoV от 2002 година и MERS-CoVen – 2012 г.) и новият Covid-19 причинява по-леки симптоми при децата. Това смятат авторите на проучването – д-р Петра Цимерман от университета във Фрайбург, Швейцария и д-р Найгел Крутис от университета в Мелбърн, Австралия. 

Рядко се налага болнично лечение

Това сочи анализът на китайски лекари, които имат най-дълги наблюдения над епидемията. Само 2% от децата и подрастващите са били лекувани в болница. Факт, който може да донесе малко спокойствие на родителите.
Наблюденията на италианските лекари са сходни – малко деца са заразени с Covid-19 и в Италия и при тях болестта преминава значително по-леко.

Различни симптоми, не дихателни

Симптомите, причинени от коронавируса, са висока температура, кашлица, хрема, затруднено дишане. При децата обаче те са различни.

Проявите са най-вече свързани с храносмилателната система: гадене, повръщане, болки в корема, диария. Затова за предпазване им е особено важно ръцете да се мият продължително и старателно с вода и сапун.

Децата могат да са безсимптомни носители, защото те по-често се срещат с коронавируса. Те са „здрави носители“ . С други думи носят вируса, без да са болни.
Така вирусът може лесно да се разпространява между тях, както и сред възрастните, пише Parents.fr.

Известно е, че малчуганите са в близък контакт и в игрите, и когато са на детска градина, и в училище и потенциалната опасност да си предадат вируса е голяма. Заради това училища, детски градини и ясли по време на епидемията са затворени. Това е бариера срещу разпространението на вируса.

А на въпроса защо децата боледуват различно, отговори наскоро наш вирусолог – проф. Радка Аргирова.

В семейството Coronaviridae има 4 подсемейства вируси. И представител на това семейство атакува в момента.

„Вирусът е нов, но семейството с неговите свойства ни е познат. Признаците при коронавируса започват по-късно – пети, шести ден, най-често към 10-я.  През това време вирусът е в гърлените секрети и човекът е заразен за околните. Човек може да няма оплаквания в този период, но вирусът се излъчва“, обясни проф. Аргирова.

Според нея, децата боледуват по-рядко и с различна симптоматика заради особеност на вируса, който се прикача към рецептори А2 в долните дихателни пътища. При децата тези специфични рецептори в белия дроб отсъстват или още не са достатъчно развити и вероятно затова вирусът няма как „да се закачи“.

Мона Василева, https://www.noviteroditeli.bg/

Powered by Facebook Comments