HomeФакти за България9 похода срещу България - на кой византиец са дело?

9 похода срещу България – на кой византиец са дело?

Има един византийски император, който остава в историтя с цели 9 похода срещу България. Днес ще ви представим повече информация за него и какво се случва с всеки един от тях. Става въпрос за император Константин V Копроним. Той управлява Източната римска империя от 741-775 година.

9-те похода срещу България на Константин Копроним

По това време България е в сериозна криза. Успехите на Аспарух, Тервел и неговият син Кормесий са позабравени. Последният владетел от рода Дуло Севар е свален и започва династична борба между българската аристокрация. Това е удобен повод за един от най-успешните ромейски владетели да се справи с българската заплаха. Тези походи са организирани в периода между 756 и 775 година – за 19 година цели 9 похода!

Първи поход

Императорът подготвя атаката срещу България като строи крепости и заселва ромейско население по границата. Това води до ултиматум от страна на българите срещу тези му действия. Когато той не дава резултат, се стига до война между двете страни.Първоначално българите имат успех, но византийският император успява да постигне голяма победа през 756 година при Бурдизон, който прекръства на Булгарофигон(страхливите българи). Това е днешният град Бабаески в Източна Тракия.

Втори поход

Копроним използва успеха си и веднага организира втори поход срещу българите. Още през същата 756 година, той успява да ги разбие отново. Този път при крепостта Маркели (днешен Карнобат). Това води до сключване на мирен договор и териториални придобивки в Източна Тракия за Византия.

Трети поход

Копроним вижда слабостта на българите и се опитва да се възползва максимално. През 759 година той започва трети поход срещу тях. Този път с флота, която стига чак до делтата на Дунав. Въпреки това, българският владетел хан Винех успява с големи усилия да спре ромейската войска при Ришкия проход. И двете страни са изтощени от военния конфликт и се стига до нов мирен договор. Това е възприето като слабост от българската аристокрация, която вдига бунт срещу хан Винех и го сваля от трона.

Четвърти поход

763 година вижда нов поход на Византия срещу българите. Отново се използва и флота с повече от 800 кораба. В решителната битка при Анхиало(Поморие), Копроним печели решаваща победа срещу хан Телец и пленява много българи, но очевидно и загубите му са големи и не може да продължи в Северна България. Така се стига до ново примирие. Българските пленници са преведени като част от трофеите на триумфа на Константин Копроним през улиците на Цариград.

Пети поход

През 765 година се състои петият поход срещу България. Този път Копроним подготвя повече от 2000 кораба. Самият той изчаква флотата малко преди проходите на Стара планина. За радост на българите се развихря буря, тя унищожава голяма част от корабите. Тогавашният владетел хан Сабин предлага мир на Копроним, но това предложение му струва престола.

Шести поход

Той се случва през 768 година, като на престола вече е хан Телериг. Българският владетел успява да стабилизира държава и води успешна отбрана срещу ромеите. По този начин походът приключва неуспешно за ромеите.

Седми поход

През 774 година, Копроним организира нов поход срещу България. С огромна флота той акостира във Варна. Въпреки това се налага да прекрати похода заради проблеми в столицата Константинопол.

Осми поход

Осмият поход е през същата 774 година. Въпреки това ромейският флот е унищожен и това попречва на Копроним да продължи действията си срещу България. В същото време хан Телериг надхитря императорът, като се преструва, че иска да бяга във Византия и моли да му се дадат имената на всички ромейски шпиони в Плиска. Копроним му ги дава и те биват избити от Телериг. По ирония на съдбата, на същия този хитър български хан му се налага да бяга от преврат точно във Византия.

Девети поход

През 775 година е последнят поход на императора. Това се случва вече след разправата на Телериг с византийските шпиони. По време на него, Копроним е покосен от инсулт и по-късно умира.Така приключва и последният му опит да превземе България.

Въпреки многото владетели, които се сменят начело на България, нашата държава разполага с достатъчно сили, за да се спави с заплахата на Източната римска империя. Това показва какъв фактор е била тя щом се противопоставя на най-силната по това време империя в познатия ни свят.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ