HomeФакти за БългарияЧардафон Велики - героят на Съединението

Чардафон Велики – героят на Съединението

Чардафон Велики е известен като един от героите на Съединението на България през 1885 г. Роден през 1860 г. под името Продан Тишков в Габрово. Това, което е малко известно за него е, че е доброволец в Българското Опълчение по време на Руско-Турската Освободителна войта и е част от героите на Шипка, отбили стремглавите атаки на армията на Сюлейман паша.Става известен с прякора Чардафон .Макар да е бил “пияница, смешник и патриот”, както го описва Захари Стоянов, Чардафон играе огромна роля за Съединението на България. Нека разгледаме по-подробно как Продан се превръща в Чардафон и да научим за влиянието му върху Съединението.

Как Продан става Чардафон Великий?

След Освобождението, Продан започва работа в милицията на Източна Румелия. Негов началник е Август фон Дригалски – полско-германски аристократ.Самата частица “фон” на немски се използва като допълнение към имената, за да се покаже родословието на съответното лице – т.е. в случаят е Август от рода Дригалски.Прякорът на Продан даден му от неговите приятели и Чарда – означаващ стадо говеда.Забавлявайки се с този негов прякор, те добавят и частицата фон Чарда(или с днешно значение Говедаров), но тази дума е неудобна за произнасяне, затова вместо това я превръщат в “Чардафон”.Към гореспоменатите определения дадени му от Захари Стоянов, Продан Тишков се сдобива и с нова допълнение – Велики. Така целият му прякор съчетан от неговите приятели и ироничното перо на Захари Стоянов излиза с пълния си блясък като Чардафон Великий.

Ролята на Чардафон Великий по време на Съединението

Продължавайки дейността си от българското опълчение, Продан Тишков е активен деятел в новосформирания комитет – БТЦРК(Български Таен Централен Революционен Комитет), взема участие в почитането на подвига на Хаджи Димитър през 1885, което служи като символ на възродената българска идентичност.Води най-голямата чета организиране за обявяването на Съединението – Голямоконарската.

На 5 септември 1885 г. заедно с нея Продан Тишков влиза в Пловдив, сваля Гаврил Кръстевич и обявява Съединението на България.След Съединението, започва служба в българската армия, като за съжаление почива млад – само на 46 години в Габрово.

Продан Тишков е важно да бъде запомнен заради ключовата му роля Съединението на България през 1885 г. Започвайки още на 17 годишна възраст като български опълченец, продължавайки дейността си в името на България дори и като част от милицията в Източна Румелия, неговата роля за постигане на национално обединение не трябва да бъде пренебрегвана. Без значение от ироничния му прякор даден му от острото перо на Захари Стоянов, Продан Тишков се доказва като истински българин.Чардафон Великий – дали трябва да бъде запомнен с това име не знам, но със сигурност определението Великий е подходящо за неговата дейност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ