HomeФакти за БългарияГръцка ли е гръцката салата - сръбска ли е сръбската скара?

Гръцка ли е гръцката салата – сръбска ли е сръбската скара?

Днес ще се опитаме да разгледаме някои от най-популярните гръцки и сръбски ястие. Да разберем какъв е техният произход и как много лесно биват представени като техни оригинални гозби. Ще се опитаме да навлезем в историята на Балканската кухня – с конкретна насоченост най-вече Гърция.

Гръцки ли са емблематичнтия ястия за Гърция

След като Гърция излиза от периода на гражданската война и постепенно се стабилизира след средата на 20 век, започва усилено развитие на туризма в тази страна. Първоначално на гостите се предлагат храни, които са традиционни храни за тяхната култура, като например различни рибни ястия. Постепенно обаче,  почва да навлизат и други ястия предлагани в нашата съседка. На първо място трябва да отбележим така наречената гръцка салата. В менютата за чужденците тя се изписва като гръцка, на гръцки се изписва като хориатики(селска), а при нас е позната под името шопска салата. Най-важните продукти за тази салата са, разбира се доматите, чушки и краставици, които с големи усилия можем да приемем за традиционни за нашите съседи. Особено трябва да отбележим наличието на бяло саламурено сирене, както е известно при нас, а при нашите съседи се представя като сирене фета. Ако разгледате гръцката теза, там се представя сиренето фета като нещо традиционно и изконно гръцко, дълбоко залегнало в тяхната култура. Това е много интересно твърдение, тъй като то трудно кореспондира с традиционната гръцка кухня от преди 100 години.

Как наричат в Румъния гръцката/шопската салата

Ако приемем, че има различни наименования една и съща салата в България и Гърция, защо да не видим какво казват румънците по въпроса. В тази страна, тоиз тип салата се нарича булгаряска(българска) салата. Интересно е ,че не се използват селска или гръцка салата – наименованията характерни за Гърция.

Други традиционни гръцки ястия

Други интересни заемки на гръцката кухня са свързани с някои емблематични храни за нашите съседи от Турция. Не знам дали сте запознати с така нареченото гръцко кафе или кафе елинико, което много прилича на традиционното турско кафе. Още някои ястия, които са емблематични за гръцката кухня са дзадзики и кукурец. Тези ястия са познати в цяла Турция и Арабия с наименованията джаджък и кукуреч. Разбира се, да приемем, че е просто съвпадение.

Сръбска ли е сръбската скара

Тук ще разгледаме един много интересен въпрос. В България, за сръбска скара се приема начин на приготвяне на печени ястия на скара от смляно месо е леко лютив вкус. Този начин за приготвяне е характерен за областта на Поморавието, това е областта част от днешната Източна Сърбия. Този метод е емблема за приготвянето на подобен тип ястия за град Лесковаци, който дълги години е бил населен от наши сънародници. Това е и причината в нашата западна съседка Сърбия, а в другите бивши републики част от Югославия, този тип печене на скара да бъде известен като Лесковачка(Лесковашка) скара. Разбира се, тук трябва да се отчетат и някои други аргументи. На първо място, тази скара става популярна в България през 90-те години на миналия век, когато много готвачи от Югославия се преместват в нашата страна и я популяризират. На второ място, за разлика от случаите с гръцките ястия, тук самото наименование е по-скоро показателно от коя страна идва(от гледна точка на българите), а не можем да го приемем като някаква форма на заемка от сръбска страна.

Ако трябва да обобщим – кухнята на Балканите се е смесила много през годините. Най-лесният начин да се разпознае произхода на едно ястие са продуктите, които се ползват. Ако те са характерни за региона, очевидно е, че това е традиционна храна за местната кухня. Затова и в България се ползват най-вече домати, краставици, патладжан, пипер, картофи – с които са известни български градинари по света. Ако разгледаме ситуацията от друга гледна точка – трудно българите можем да претендираме, че наши ястия са имам баялдъ или кьополу. Особено базирайке се на имената, които носят.

П.С. Статията е направена с информационна цел. Надяваме се да няма обидени или наранени, ако някои от изказаните тези не съвпадат с вашите виждания.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ