HomeФакти за БългарияХанове или Царе - кои владетели са повече в България

Ханове или Царе – кои владетели са повече в България

В историята на България, нашите владетели са носили 3 титли – хан, княз и цар. Князете не са толкова много при нас – Борис,  Владимир- Расате, Симеон, Александър Батенберг и Фердинанд. Но хановете и царете са много повече. Ето кои са повече:

Колко на хановете на България

За да сме точни ще посочим като първи владетел на България хан Аспарух. Хановете на България управляват от 681 – 865 година. По това време, Борис сменя титлата си от хан на княз.  От Аспарух до Пресиян – това са цели 17 ханове, но трябва да добавим и Борис I – така че това са общо на брой 18 ханове:

Колко са царете на България

За първи цар на България трябва да приемем Симеон I. Въпреки че царската титла на българския владетел е призната от Византия чак по времето на сина му Петър, успехите на Симеон не могат да бъдат отречени и поради тази причина, той успява сам да наложи тази си титла. От Симеон I чак до последният българския владетел – Симеон II, който формално се води начело на страната, а от негово име управлява регентски съвет. Това са общи 30 царе на България. Единственият спорен момент е владетелят Чака – това е татарин, който на практика е управлявал България в период от няколко месеца през 1299 и 1300 година. Но не е бил формално коронован, така че няма да попадне в тази своеобразна класация. Така че Царете на България са много повече на брой отколкото хановете.

Първа или Втора Българска държава – коя има повече владетели

Първа Българска държава – (681-1018) – 26 владетели

Първата ни държава на Балканите просъществува 337 години. За този период имаме поредица от наши владетели от много различни фамилии. От ханове, до князе и царе, това е период, в който България се превръща във водещ фактор не само на Балканите, но и в цяла Европа и Близкия изток. Общата бройка на нашите владетели са 26. Първият от тях е ,разбира се, хан Аспарух, а за последен се приема цар Иван Владислав. Въпреки че синът му също води съпротива, той официално не бива провъзгласен за владетел и не се включва като български цар. По тази логика средно се падат по около 13 години управление на всеки владетел.

Втора Българска държава – (1185-1396) –  21 владетели

Втората ни държава просъществува по-малко – само 211 години. Въпреки това, бройката на владетели е много близка до тази на първата ни държава. Първият владетел е цар Петър, а за последен се приема Иван Срацимир. Процесите на разпад и феодализация водят до поредица от слаби владетели, които се сменят един след друг.Средната продължителност на управление на владетел е 10 години. На пръв поглед изглежда не толкова малко време, но трябва да имаме предвид, че има няколко владетели с по-дълго управление, а останалите се сменят най-често през няколко години. Тук трябва да уточня, че съм сложил Чака като български владетел – не е цар, но е формално начело на българската държава и определя нейната политика преди да бъде свален от Теодор Светослав.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ