HomeФакти за БългарияКакво е старото име на нос Калиакра?

Какво е старото име на нос Калиакра?

Нос Калиакра е едно от най-красивите места по нашето Черноморие. Той се намира близост до селата Българево и Свети Никола, само на 12 км от град Калиакра. Днес ще разгледам историята му и какви имена е носил през годините.

Какви имена е носил нос Калиакра през годините

Тиризис

Това е най-старото познато ни име на върха. То се свързва с тракийското племе на тиризите, които населяват този регион в периода IV пр.н.е. Следвайки името на племето, носът е кръстен на тяхно име. По-късно се е смята, че там е построена крепост, която е била и столицата на цар Лизимах – един от наследниците на Александър Македонски.

Акре

Това е следващото наименование под което е познат нос Калиакра през годините. Това се случва в периода 5-6 век след Христа. Акре е името на нос Калиакра, а Акре Кастелиум е било името на крепостта. Има важно значение в рамките на Източната Римска империя, тъй като е преден пост срещу племената, които нахлуват от север на Дунав. Тук дори има разиграна важна битка между двама претенденти на трона на Византия 6 век. По-късно голяма част от територията около носа става част от България, но тъй като българите не проявяват интерес към нея – нямат развита флота, с която да контролират крайбрежието, на практика самата крепост и селището западат. Тогава те са известни с имената Тетрасида, Тириза, Тириста и други производни.

Калиакра

За пръв път се споменава под това име от италианеца Петрус Весконте през 1318 година. Другите наименования под които се описано името на носа през 14 век са Capo Calacria,Calacria, Калацерка. На практика, това е превод на съответния език от гръцкото име на носа Калиакра. В превод от този език , то означава красив нос. В този период е и най-силното развитие на региона. То е свързано с Добрудужанското деспотство, което е една от 3-те български държави през 14 век. Тук деспот Добротица(на когото османците кръщават Добруджа) сече собствени монети и превръща крепостта Калиакра в голям средновековен град. Въпреки упоритата съпротива на българите, крепостта Калиакра става част от територията на османците. Въпреки това през годините тук се разиграват някои важни исторически битки. До нос Калиакра се смята, че е стигнал Владислав Варненчик през 1444 година в похода си срещу Османската империя. А пред 1791 година около нос Каликра се разиграма голяма морска битка между Русия и Османската империя. Руският адмирал Фьодор Ушаков разбива по-голямата армада на Хюсеин паша и по този начин слага край на поредната Руско-Турска война. Поради тази причина има и паметна негова плоча, която се издига на това място.

Легендите за нос Калиакра

Има 2 основни легенди за нос Калиакра:

  1. Легендата за 40-те девойки – Първата от тях е свързана с 40-те девойки, които сплитат косите си една с друга и се хвърлят от носа, за да не попаднат в ръцете на поробителя. Една от тези девойки се е казвала Калиакра – заради нейната смелост и кураж е кръстен на нея носа.
  2. Легендата за Свети Никола – Втората легенда е свързани със Свети Никола, който е известен като покровител на моряците. Той е бягал от поробителите и морете му помагало, като удължавало земята със всяка негова крачка. На мястото, на което е бил заловен, земната твърд е приключила и така бил създаден нос Калиакра.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ