HomeФакти за БългарияКакво впечатлява Маргарет Тачър в България?

Какво впечатлява Маргарет Тачър в България?

Маргарет Тачър е много противоречива фигура не само в английската, но и в светованата история. Но днес ще я разгледаме от гледна точка на връзката й с България. Преди да стане “желязната лейди”, тя е първо министър на образованието в правителството на Хийт през 1970 година. Малко по-късно – през 1971 година прави посещение в България. Ето какво се случва тогава.

Маргарет Тачър в България – ето какво се случва

Посещението й се случва през есента на 1971 година. Тя посещава 4 училища:

  1. Английската гимназия в София
  2. Английската гимнация във Варна
  3. Машиностроителен техникум във Варна
  4. Химическото училище в Стара Загора

Тъй като нейното първо образование е по химия, тя с особен интересн отделя много време на посещението си в “града на липите”.  Най-много я впечатлява връзката между образованието и индустрията в България. Както всички останали, Химическото училище в Стара Загора работи в симбиоза с местния химически комбинат. Учениците имат осигурен стаж в съответния завод, имат осигурена работа след завършването си. Всички техни разходи се поемат от индустрията, която по този начин може да участва активно в създаването на кадрите си. Разбира се, това е политика на държавническо ниво, а не е решение само в Стара Загора. Подобен тип връзка между образованието и индустрията е тотално липсваща в рамките на Великобритания – в някаква степен и заради типа система, в която действат. Маргарет Тачър е впечатлена от битовите условия и наличните консумативи в рамките на учебния процес по химия. Нейното първо висше образование е точно с насоченост в тази сфера, така че очевидно е оценила подобаващо постигнатато от народна република България.

Какво казва за България в интервю Маргарет Тачър

Маргарет Тачър дава интервю във Великобритания през Радио Лондон 2 след посещението си в България. Там тя споделя своите впечатления:

Плюсове

  • Повече забавачници отколкото във Великобритания
  • Близка връзка между индустрия и образование – по този начин по-лесно се подготвят кадри за работата
  • По-голям избор на образование спрямо Великобритания

Минуси

  • По-късно започване на училище. Във Великобритания се започва още на 6 години, докато в България и към 1971 година, началното образование започва на 7 години.
  • Прекомерно много учене – тук тя има предвид, че й е направило впечатление, че българските ученици са натоварени да изучават знания и умения свързани с много различни дисциплини. Което според мен е плюс както и да го погледнем. Но от гледна точка на британската образователна система – обемът очевидно е бил по-голям.
  • По-малко висшисти – Една от разликите, които прави впечатление е по-големият брой хора имащи висше образование във Великобритания. Но българската система на образование по това време е по-близка до немската (запазена и в ФРГ, и в ГДР). Тоест при развита индустрия имате нужда от много техническо грамотни кадри. Най-кадърните от тях завършват висше образование, а за останалите им е достатъчна подготовката в техникумите. Тоест по-този начин вкарвате по-голям брой хора като работна сила без да им губите времето да изучават неща от които няма да имат необходимост на пазара на труда.

Маргарет Тачър безспорно е един от най-влиятелните политици на Великобритания през 70-те и 80-те години. Още в по-ранната си фаза на кариерата, прави посещение на България. Тогава тя е сериозно впечатлена от българското образование и неговата връзка с индустрията.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ