HomeФакти за БългарияКъде се намира Българският Манчестър?

Къде се намира Българският Манчестър?

Има един емблематичен български град, който дълги години е бил известен като българският Манчестър. Разберете кой е той и каква е причината да бъде наричан по този начин.

Кой наш град е известен като българският Манчестър

Отговорът на този въпрос, разбира се, е град Габрово. Причината да бъде наречен по този начин е свързан с бурното индустриално развитие, което преживявава този град в края на 19 и началото на 20 век. Превръща се в сериозен икономически център на страната. Причината да бъде посочен точно Манчестър е , че това е един от основните индустриални центрове във Великобритания и по този начин българите са се гордеели, че този град започва да се превръща в истински символ на индустриализма в България.

Основата на индустриалното чудо

Габрово се създава като населено място по време на Втората Българска държава като населението там се свързва с опазването на проходите. По този начин те имат много привилегии и са били освободени от данъци. След засиленото развитие на столицата Търново, Габрово почва да служи като населено място със засилено развитие на занаятите. Вече като част от Османската империя, особено през 18 и началото на 19 век започва силно развитие на занаятите, като в пиковият период се смята, че са повече от 26. Обявен е за град през 1860 година, като навсякъде в империята е свързан като символ на качества на занаятчийската изработка.Габровци успяват да внедрят и един от първите механични уреди от чужбина – това е дървеният чарк за производството на гайтани. Копират неговият модел от Виена и започват да го продават на другите градове със силно развито гайтанджийство като Калофер, Карлово и Сопот. Въпреки , че гайтанджийството не е било първоначално развито в града, в години преди Освобождението то се превръща в основен поминък на габровци като се смята , че се произвеждат над 1млв топа годишно. Това дава основата на бързото икономическо развитие на града след Освобождението.

Габрово след Освобождението

Напълно логично след Освобождението, постепенно градът почва да развива сериозна индустрия, като първата фабрика е отворена през 1882 година от Иван Калпазанов. Втората фабрика пак е отворена от гайтанджии като те поръчват своите машини от известна британска фирма от Манчестър.От този факт някои спекулират, че идва това сравнение с британския град. Смята се , че първият ТЕЦ за индустриални нужди отваря врати в града. Друг интересен факт за индустриалното развитие на Габрово е свързан с известния индустриалец Иван Хаджиберов, който остава в историята с прякора “царя на електричество” след като успява само 1 динамо и няколко електрически крушки да започне да захранва бащината си воденица с ток. С Хаджиберов е свързана и друга интересна история. Той успява да реализира самостоятелен проект за първата в България ВЕЦ през 1906 година. Произведеният ток служи основно за фабриката му, но останалата част се използват , за да бъде електрифициран града. Окончателно електричеството е пуснато в Габрово през 1910 година.

Всички ние свързваме Габрово със специфичния хумор, който е характерен и остава емблематичен за града, но той се базира върху спестовността на габровци, която им помага да реализират свои самостоятелни проекти. Предприемчивостта и свободния дух на габровци стават пословични за всички. Въпреки, че доста често те биват взети на прицел от другите, те са показател за добродетелите заложени още в далечното минало на града.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ