HomeФакти за БългарияКъде се съединяват Рила,Пирин и Родопи

Къде се съединяват Рила,Пирин и Родопи

В България сме надарени с много различни планини. Като почнем от Балкана, донесъл името на полуострова, минем през най-високата планина Рила и емблематичните Пирин и Родопи. Всички сме ги посещавали и ги обичаме, но знаем ли дали тези 3 планини се засичат и имат обща точка. Ако искате да научите повече по темата – ще ви разкажем за това прекрасно място, част от нашата родина.

Научете къде се съединяват трите планини

3-те емблематични български планини се съединяват на това специално място – Разложката котловина. Тя е с впечатляващ размер – 21 километра дължина и ширина около 12 км. Носи името си от най-големия град разположен в нея – град Разлог. Свързан е с дълбока и древна история още от времето на траките , които го кръщават Мехомия. Някои свързват това име с легендарна победа на тракийски войни , а други с думата мех – поради катранът , който се е добивал там.

Разложката котловина и България

По времето на хан Пресиян, Разлог за първи път става част от Българската държава, но неговото най-ранно споменаване е от грамота на Василий II от 1019 година. С подписване на Санстефанския мирен договор, градът намира своето място в пределите на страна, но там започна да се развива подривна дейност за връщане към Османската империя водена от Станислас Сенклер. С този проблем се справя бележитият българин капитан Петко войвода и остава завинаги в сърцата на местното население. След подписването на Берлинския мирен договор, остава част от Османската империя.Въпреки това там се развива силно дейността си Гоце Делчев и се подготвят четници за участие в Илинденско-Преображенското въстание.При избухването на Балканската война 1912 война в региона действа Родопският отряд, който на 24 октомври освобождава града и го присъединява към България. Официално град Разлог приема това си име през 1925 година.

Ако не сте знаели – сега научихте къде се срещат тези 3 емблематични български планини.Мястото известно като Разложката котловина е средище на много известни български курорти и е място, което трябва да бъде посетено от всеки българин. Разгледахме историята й , така че да не забравяме трудностите и борбите, които нашите предци са преживели , за да успеят да присъединят региона към България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ