HomeФакти за БългарияКое е най-често срещаното име на български владетел?

Кое е най-често срещаното име на български владетел?

Днес ще се поровим в нашата история и ще разберем кое е най-често срещаното име в нея. То се повтаря най-често по време на Втората ни държава. Колко владетели са го носили и какво е то – в следващите редове.

Кое име носят най-често български владетели

Най-често срещаното име е Иван. В определени случаи то е самостоятелно, в други е част от комбинацията с друго име. То заема първото място с цели 8 български владетели, в наименованието на които се е съдържало. Ето кои са те:

1.Иван Владислав(1015-1018)

Иван Владислав е предпоследният български владетел от Първата ни държава. Той остава в историята, че е спасен по настояване на сина на Самуил – Гавраил Радомир. Самуил убива цялото семейство на Иван Владислав, тъй като баща му Арон се опитва да предаде България на византийците. След горещите молби на сина си Гавраил Радомир, Самуил решава да не отнема живота ни Иван Владислав. Както се казва в нашата поговорка – “Няма ненаказано добро” и съответно Гавраил Радомир плаща с главата си за тази своя доброта след като е убит от Иван Владислав, който заема престола му. Въпреки това, Иван Владислав се опитва да се бори срещу византийците, но няма успех.

2.Иван Асен I (1187-1196)

Рядко се споменава, но името на втория брат от Асеневци е Иван Асен. Под това име става български владетели, след като престолът му е отстъпен от по-големия му брат Петър. Един от най-добрите български военначалници в историята след като успява да постигне поредица от големи победи срещу Византия.

3.Иван Асен II(1218-1241)

Безспорно най-успешният български владетел.Всички след него се опитват да вземат името му. Това е и причината толкова често след това да се използва тази комбинация или само името Асен.

4.Иван Асен III(1279-1280)

Той е внук на Иван Асен II. Изпратен е от византийския император да заеме царската корона на Ивайло, но не успява. След като Ивайло тръгва срещу него, бяга в посока Цариград като прибира цялата държавна хазна.

5.Иван Стефан(1330-1331)

Eдин от най-кратко управлявалите наши владетели. Престоява на престола около 8 месеца и бързо бива свален.Бяга заедно в майка си в Сърбия – държаваата ,която го е поставила на българския трон.

6.Иван Александър(1331-1371)

Вторият най-дълго управлявал владетел на България след Петър I. За съжаление както и при Петър, след подобен тип дълго управление на практика се решава важните проблеми за страната и е в основата на бъдещето ни превземана от османците. Иван Александър разделя страната ни допълнително – и без това вече има доста обособени самостоятелни владетели на отделни области, а за да го угоди на децата си, допълнително засилва разделението.

7.Иван Шишман(1371-1395)

Известен в историята като последния български цар. В нашия фолклор е запазен като героичен образ, но това по-скоро отразява желанието на народа ни да съгради сам този образ. Иван Шишман е част от поредицата слаби български владетели. Не успява да се справи със заплахата от османците – бяга от столицата ни Търново към Никопол. Става васал на селджуките, но ги предава и после плаща с главата си за това си своеволие.

8.Иван Срацимир(1360-1396)

Иван Срацимир никога не е бил цар в Търново. Той е начело на Видинското деспотство – една от българските държави, които се появяват през XIV век. Въпреки това е прието, той да се споменава като последния български цар. И той става васал на османците, по-късно отхвърля техния васалитет. Видинската крепост бива завладяна от Баязид през 1396 година и той бива пленен и пратен в Мала Азия.

Кои са другите най-често срещани имена

Други имена които се срещат много често са следните:

1.Асен – 5 пъти

Трябва да уточним, че както и при Иван, Асен е част от цялото име на владетеля. Идеята е да се покаже приемственост с династията на Асеневци.

2.Петър – 4 пъти

Тук трябва да се уточни, че в 2 от случаите става въпрос за непризнати владетели. Това са Петър Делян и Петър III(Константин Богдан). Те вдигат най-големите въстания срещу Византия, но не са успешни и не възстановяват държавата ни.

3.Борис – 3 пъти

Тук вече няма спорове – и тримата Борис са били владетели с това самостоятелно име.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ