HomeФакти за БългарияКога е построен Античният театър в Пловдив?

Кога е построен Античният театър в Пловдив?

Античният театър в Пловдив е сред най-добре запазени в света и е една от основните туристическа атракции на втория по големина наш град. Днес ще се опитам да ви разкажа малко повече за тази забележителна конструкция, кога е създадена и кога е открита отново за представления.

Кога е построен Античният театър в Пловдив

Има 2 основни хипотези кога е построен той:

  1. Имало е театър преди римляните
  2. По времето на император Траян

За по-вероятна се смята втората – че Античният театър е построен по времето на император Марк Улпий Траян – 108-114 година или през 116-117 година. Знаем за това събитие от надпис, който засвидетелствал това значимо за града деяние.При следващият император е бил основно ремонтиран,а през годините дори е приспособен да бъде и гладиаторска арена.Театърът е посторен по типична гръцка мода – между два от хълмовете на акропола. Това са Джамбаз тепе и Таксим тепе. Било е взето решение да не се строи с арка – както да кажем е построен Колизеумът в Рим, а да се избере по лесния начин с кавеа(това е полукръглата част от театъра). По този начин се запазил и великолепният изглед към Тракийската долина, който се открива от съоръжението.Самият театър има 28 реда седалки – те се делят на две равни части от по 14. Така се разделяли по-скъпите ниски места и по-евтините високи места. Най-първите места били дори поимени и били създадени допълнителни удобства. Освен това , античният театър имал и ложа за най-високопоставените гости. Най-известният посетител на представление е император Каракала през 214 година.

Какви представления е имало в Античния театър

Провеждали са се състезания по поезия и пеене. Те са били част от прочутите Питийски игри провеждани на всеки 4 години във Филипопол. Най-известният победител е бил Максим от Аламея. Той бил печелил състезания из цялата Римска империя, но заради качествата си на конкурса дори си спечелил филипополско гражданство и останал тук до смъртта си.

Използван е още и за гладиаторска арена. Под орхестрата има скрит пасаж, който е използват за организацията на сложните зрелища. Има следи, които подсказват за допълнителна преграда към първите редове на театъра, които да предпазват зрителите от гладиаторските битки. Това няма да е прецедент в историята, тъй като много от античните театри са били приспособявани по този модел да бъдат мултифункционални съоръжения.

Друго негово ползване е свързано със събори, които са се правели на него. Съоръжението е било удобно за събиране на големи групи от хора, за да може да се дискутират различни проблеми. Така че със сигурност това е било едно от неговите приложения.

Кога е открит Античният театър

Това се случва в периода между 1968-1984 година при разкопки от Архиеологическия музей Пловдив. Тогава постепенно се разбира, че са намери нещо много ценно за България, тъй като това е единствената запазена антична театрална сграда в България. В течение на времето той бива реконструиран, трябвало е да бъдат разрушени някои сгради, които са пречели за тази цел.Реставрацията е безспорно най-доброто достижение на българската консервационна школа. Тези българи успяват да го възстановята максимално близо зо оригиналния му вид и по този начин хем да запазят тази част от историята, хем да се използва и в днешно време като място за всякакъв вид културни събития.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ