HomeФакти за БългарияКои села носят имената на най-големите ни градове?

Кои села носят имената на най-големите ни градове?

Днес ще ви представим една интересна класация. Това ще са имената на села, които носят същите или сходни имена като тези на най-големите ни градове. Да видим дали и каква връзка име между тях.

София – село Софийци

Връзката тук е единствена, че жителите на това село са известни като софиянците на Родопите. Село Софийци се намира в област Кърджали, община Джебел. По официални данни там живеят 133 души, но на практика са много по-малко. Има чисто съвпадение на имената и няма връзка между двете селища.

Пловдив – село Пловдивци

Село Пловдивци е част от община Рудозем. Това си име носи след преименуването му през 1934 година. До тогава е известно с Биюкъ дере – Голямата река. Иначе намиращо се само на 2 км от границата с Гърция, то е съставено от няколко махали по имената на родовете, които живеят там. Няма връзка с град Пловдив.

Варна – село Варненци 

Село Варненци се намира в община Тутракан. Старото му име е Денизлер(морета). Прекръстено е на Варнеци през 1942 година заради участието на 31-ви пехотен варненски полк в Тутраканската епопея през 1916 година.

Русе – село Русиновци 

Селото се намира в община Дряново. Старото му име е Русеновци и се смята, че носи името на родът, който го е основал. Поне аз не успях да открия някаква връзка между селото и град Русе. Иначе самото село е известно с Ганка Павлова – това е жената, която изографисква български параклис на о-в Ливингстън, Антарктида.

Плевен – село Плевун

Селото се намира в община Ивайловград. Името на селото няма връзка с името на град Плевен. Плевун означава “Стара гора” и се смята, че е български вариант на гръцката дума. Самото село е много старо и с дълбоки корени във вековете. След Освобождението постепенно се заселва с българи от Източна Тракия и Мала Азия. Интересна е неговата история свързана с Капитан Петков войвода. Той успява да спаси селището от унищожение от османски башибозук през 1878 година. С неговата чета разбива османския отряд и спасява селото.

Сливен – село Сливенци

Село Сливенци се намира в община Добричка. Това е общината позната и като Добрич-селска, тъй като е съставена само от села. За съжаление нямаме информация дали има връзка между двете население места, но е по-вероятно просто да имат общ корен по отношение на думата.

Добрич – село Добрич, село Добрич

По отношение на Добрич, има цели 2 села, които носят същото име.

село Добрич, община Димитровград

Легендата за името е свързана с Иван Асен II. След битката при Клокотница, царят оставил съгледвач на име Доброшин да следи за опасност от Изток. Доброшин се установил да лагерува на мястото и така постепенно се създало и днешното село Добрич

село Добрич, община Елхово

Тук няма информация за самото име. Но най-вероятно се свързва отново с името на определено лице, както е и при град Добрич и другото село на име Добрич.

Шумен – село Шуменци

Село Шуменци се намира в община Тутракан. То носи името си от 19-ти Шуменски пехотен полк, който участва в Тутранската епопея от 1916 година. Иначе старото му име е Дайдър.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ