HomeФакти за БългарияКой български цар е 2 пъти заложник като престолонаследник

Кой български цар е 2 пъти заложник като престолонаследник

В нашата история имаме няколко случая на престолонаследници, които са били заложници. Но днес ще Ви представим една уникална история за един от най-успешните български царе. Той е изпратен цели 2 пъти като заложник, но въпреки това успява да стигне до престола и да се превърне в един от най-успешните ни царе.

Кой български цар е бил цели 2 пъти заложник 

Първо пленничество – Византия

Става въпрос за безспорна най-успешният ни цар след Иван Асен II – Теодор Светослав. Той е първородният син на български цар Георги Тертер. Георги Тертер е на практика владетелят, който се справя с един от предишните ни царе – бунтовникът Ивайло. Георги Тертер взема властта през 1280 година. По същото време Теодор Светослав и майка му са претени за заложници в Никея. Официално през 1284-1285 година, Теодор Светослав е обявен за наследник на трона. В рамките на този период, Георги Тертер връща майката на Теодор Светослав в Търново, но синът му остава в Никея и се жени за дъщерята на тесалийския севастократор. Това е неговото първо пленничество – във Византия. Въпреки това, Георги Тертер настоява за връщането на сина си в България и на следващата годиа успява. Тогава през 1285 година, Теодор Светослав е обявен за съвладетел на баща си.

Второ пленничество – Златната орда

Радостта на Теодор Светослав е кратка. Златната орда принуждава България в лицето на Георги Тертер да им станат васали. Теодор Светослав е изпратен в плен при татарите, а една от дъщерите на Георги Тертер е изпратена в харема на Чака. Това е синът на хан Ногай – предводителят на Златната орда. Георги Тертер губи престола си през 1290 година и това влошава нещата за сина му. Теодор Светослав е в крайна бедност в Златана орда и бива принуден да се ожени за дъщерята на богат ромейски търговец.

Събитията по-късно се развиват много стремително за него. След смъртта на хан Ногай, Златната орда се разпада на 2 части. Едната е водена от хан Токтай, а другата от хан Чака. Чака губи решаваща битка срещу Токтай и бива принуден заедно с Теодор Светослав да избягат в България. Чака управлява нашата страна няколко месеца, но Теодор Светослав успява да го надхитри. Той получава тайно предложение от хан Токтай да убие Чака, а срещу това му признава властта в България и му обещава териториални придобивки в Бесарабия. Теодор Светослав успява да вземе главата на Чака и да седне на българския престол през 1300 година. По този начин неговото двукратно пленничество приключва успешно.

Какво прави Теодор Светослав толкова успешен цар

Теодор Светослав е последният наистина успешен български владетел след Иван Асен II. Той управлява между 1300 и 1321 година. Стабилизира царската власт, като спира започналите силни процеси по феодализация. По негово време са постигнати на практика последните сериозни териториални придобивки срещу Византия. По времето на своето двукратно заложничество, Теодор Светослав се доказва като хитър и умен човек. По същият начин той действа и като владетел. Намесва се във вътрешната политика на съседните държави – най-вече Сърбия и Византия. Подкрепя някой от претендентите за престола и по този начин отслабва преките си конкуренти. В края на неговото управление е може би последният период, в който в България има по-продължителен мир със своите съседи. Теодор Светослав не допуска загуба на територии, а дори успява да разшири границите на българската държава.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ