HomeФакти за БългарияКой български град е кръстен на славянски Бог?

Кой български град е кръстен на славянски Бог?

Днес ще разгледам историята на един специален български град. Неговото име се смята, че идва от славянски Бог. Той играе важна роля в нашата история, особено запазвайки българската национална идентичност в рамките на Османската империя. Разберете повече за него!

Кой български град носи името на славянски Бог

Отговорът е град Троян. Той се смята, че е кръстен на славянския Бог Троян или Триглав.Приема се, че това божество е пазител на световния ред, гледайки със всяка от 3-те си глави към всеки един от трите свята: – Небе, Земя и Преизподня.

Разположение на град Троян

Намира се в планински район, по долината на река Осъм и сливането на двата й основни притока – Бели и Черни Осъм. Известен е и с 3-те природни резервата, които се намират на неговата територия:

  1. Северен Джендем – Повече от 30 водопада се намират на неговата територия
  2. Стенето – Богат на пещери и скални образувания. Най-известното от тях е Крали Марковата дупка
  3. Козя стена – Създаден най-вече с цел опазване на ендемичния вид еделвайс.

Историята на град Троян

Иначе по тези земи има останки много преди времето на славяните. Намерени са артефакти, които свидетелстват за жители още от времето на палеолита. Самото населено място се смята, че възниква през XV век като крайпътно селище, намиращо се в началото на Троянски проход. Вече споменах, че името му идва от славянски бог Троян, но се приема, че това е било име на предишно селище в региона, което бива заимствано от Троян.Част от българското население от Дунавската равнина се премества в региона, който им дава по-голяма сигурност. В началото на XIX век започва силно развитие на занаятите, като водещо става грънчарството, което дава началото и на известната троянска керамична школа. Градът се гордее и че тук е основан един от комитетите на Васил Левски.За съжаление съдбата на Троян не е само благоприятна през XIX век. Няколко пъти бива опожарен от кърджалии, а след това и от бягащите турски войски по време на Освободителната война.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ