HomeФакти за БългарияКой български хан присъединява Пловдив към България?

Кой български хан присъединява Пловдив към България?

Пловдив е вторият по големина град и един от културните центрове на България. Поради тази причина реших, че ще е интересно да проверим кой български владетел успява да присъедини този древен и важен град към пределите на България. Оказва се, че това се случва при един много успешен, но не толкова известен хан. Разберете повече за него.

Кой малолетен български хан присъединява Пловдив към България

Става въпрос за хан Маламир. Той управлява много за кратка – между 831 година и 836. Въпреки това, за тези 5 години под вещото ръководство на кавхан Исбул, той успява да остави трайна следа в нашата история. Неговият баща е хан Омуртаг. Маламир е най-малкият от тримата му сина, но въпреки това застава начело на страната. Причината е, че:

  1. Най-големият син на Омуртаг – Звиница умира преждевременно
  2. Вторият син на Омуртаг – Енравота има симпатии към християнството.

В края на управлението на Омуртаг се засилват сериозно гоненията на християните. Причината за това е, че той ги смята за проводници на ромейското влияние, които разрушават основните на българската държавност. Смята се, че Маломир се налага да заеме престола малолетен. Поради тази причина, човекът който на практика ръководи държавата е кавхан Исбул.

Как Маламир убива брат си Енравота

Това се случва след като Маламир застава на престола. Енравота го моли да освободи един от византийските пленници – епископ Кинам. Маламир се съгласява с молбата на брат си и пуска ромееца на свобода. Но Енравота от ръцете на Кинам приема християнската религия и сменя името си на Войн. Това се тълкува като предателство спрямо политиката на новия хан и неговият баща. Поради тази причина, Маламир се вижда принуден да отнеме живота на брат си Енравота.

Как Маламир превзема Пловдив

Въпреки краткото си 5-годишно управление начело на страната, под вещото ръководство на кавхан Исбул, Маламир успява да постигне значими резултати. Най-големият от тях е точно присъединяването на големия и важен ромейска град – Филипопол. Не се знае каква е точната причина за конфликта между България и Византия. По това време все още трябва да важи 30-годишният мирен договор между двете страни, но въпреки това се стига до конфликт. Във фрагмента от колоната известна като Маломировата летопис(съхранява се в Националния исторически музей) се споменава за:

  1. Нападение на византийците срещу България
  2. Успехи на кавхан Исбул и Маламир – разрушават 2 големи византийски крепости
  3. Присъединяването на Пловдив – то явно не е случило след обсада, а при сключването на мирен договор между двете страни.

По този начин, за първи път в рамките на историята на България – Пловдив става част от нашата държава. Това е от огромно значение за нас, защото по този начин ние прекъсваме Виа Диагоналис – важният път още от римско време между Средец и Константинопол. Това дава стратегическо предимство на българите при последващото увеличаване на територията по отношението на Родопите.

Маламир продължава политиката на баща си Омуртаг в 2 основни направления:

  1. Продължава строителната дейност на баща си
  2. Продължава гоненията срещу християните

Какво знаем за смъртта на Маламир

За съжаление, отговорът на този въпрос е почти нищо. Умира през 836 година -в много ранна възраст. Разбира се, в по-късните сведения за неговата кончина се споменава, че това е предречено от брат му Енравота. Смятало се за наказание за неговите действия срещу християнската религия. Но, разбира се, това е доста пропагандно твърдение. Най-вероятната причина е болест. Въпреки смъртта му, кавхан Исбул успява да държи здраво кормилото на властта и да помогне и на следващия хан – Пресиян – да продължи успешното развитие на страната.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ