HomeФакти за БългарияКой е единственият български град в Беласица планина?

Кой е единственият български град в Беласица планина?

Беласица е една от големите български планини, която обхваща територията на 3 страни – България, Македония и Гърция. Най-малката част от нея се включва в нашата страна – около 20%, но въпреки това при нас се намира единственият град в нея. Ето кой е той!

Кой град се намира в планината Беласица

Става въпрос за град Петрич. Футболният отбор на града носи точно името на тази планина.Смята се, че страрото име на населеното място е било Петра – още от римско време, но след като бива разрушен през VI век, жителите се преместват н северното подножие на Беласица и добавят към името му славянското окончание -ич. Така се получава й сегашното му име Петрич.

Историята на град Петрич

Бива присъединен в България по време на хан Пресиян. Утвърждава се като важен център, особено по времето на цар Самуил. В близост до града се провежда и известната битка при село Ключ през 1014 година, след която България губи дългогодишната си битка за незавимост от Източната Римска империя. И в рамките на Втората Българска държава, Петрич запазва важното си значение за страната. Попада през Османска власт в края на XIV век след дълга съпротива. Крепостта над Петрич, която се нарича Беласишката крепост бива наречена от османците Гяур калеси – Неверническата крепост, тъй като в продължение на няколко години се опитват безуспешно да я превземат.Първоначало голяма част от българското население бягат от града след превземането му в близката планина Огражден, но постепенно през годините се завръщат. Това запазва българския облик на града. По време на Българското Възраждане, градът се превръща в един от центровете на борба срещу гърцизирането на българите. Поредица от учители биват уволнени, тъй като отказват да преподават на гръцки език, който не се е говорел от местното население. Тази борба се изразява най-ярко в духовната сфера, в която тук е основата и първата българска църковна община през 1868 година, която си създава и собствено училище, в което да се преподава на български език.Градът бива освободен с решението на Санстефанския мирен договор, но след решенията на Берлинския конгрес от същата година, се връща в Османската империя. Въпреки това, усилията на местните жители продължават и те постигат своята цел в рамките на Балканската война, в която през 1912 година, градът бива освободен.

Кои са другите населени места в Беласица планина

Това са 11 на брой села:

 1. Беласица – старо име Елешница до 1960 година
 2. Габрене – Свързва се със “Стъпката на Крали Марко” – скален жертвеник от тракийско време. Нарича се така, защото има 2 жертвеника, единият от които е с формата на крак.
 3. Дрангово – Създадено от българи-бежанци след 1913 година
 4. Камена – Има запазени останки от голяма средновековна църква, известна под името Цръквището
 5. Ключ – Свързва се с трагичната битка през 1014 година. Притежава “Златен печат” за уникално европейско селище заради богатата си история
 6. Коларово – На 1 януари всяка година има традиционни кукерски игри
 7. Ръждак – Името му идва от ръждивата вода, която излизала от изворите около селото
 8. Самуилово – Старото му име Демидово
 9. Скрът – Идва от думата скрити – населението се е криело и не е искало да приеме насилствено мюсюлманската вяра, но били намерени и принудени от османците
 10. Тополница – Опожарено от гърците 1925, но въстановене през 30-те години.
 11. Яворница – Село с много богата история още от времето на траките
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ