HomeФакти за БългарияКой е най-големият град на река Вит?

Кой е най-големият град на река Вит?

Река Вит е една от големите река в България. Тя се нарежда на 12-то място със своите почти 190 км. Образува се от сливането на Черни и Бели Вит.Преминава през областите Ловеч и Плевен и се влива в река Дунав. На нея има разположени 3 града и цели 16 села, но кой от градовете е най-голям. Днес ще разгледаме повече по въпроса.

Кои са градовете разположени на река Вит

1.Тетевен

Третият по големина град в област Ловеч, но на първо място като най-големият град разположен на река Вит.Намира се между 2 части на Стара планина в долината на споменатата река.Около него се намират цели 4 върха – Трескавец, Острич, Червен и Петрахиля.Градът е с много богата история, като има намерени артефакти от повече от 3200 години преди Христа.От познатата ни история, първите племена, които са го обитавали е тракийското племе серди.

Откъде идват имената на военните чинове в българската армия?

Откъде произлиза името Тетевен

Има 2 различни хипотези, като се знае, че това име се среща за пръв път през 1421 година:

  1. Тетьовия род – В някои източници, населеното място се среща под името Тетювен или Тетювене, което кара историците да смятат, че е кръстено на Тетьовия род, който се е заселил по тези земи и дава ново начало на иначе древното, но може би необитавано по това време място.
  2. Тетива на лък – Друга хипотеза е , че произлиза от думата тетива – като тетива на лък, тъй като е разположен по протежението на река Вит.

В периодът XVI-XVII век се смята за наистина много успешен за града. Започват развитието на много занаяти, а тетевенските търговци пътуват навсякъде из империята. Причината за това е, че Тетевен е бил вакъфско селище. Даже е носел прозвището Алтън Тетевен – Златният Тетевен. За съжалние, през 1801 година, градът бива почти напълно разрушен от кърджалийските набези. Въпреки това, до средата на XIX век, той бива възстановен и отнова играе важна роля.Тук е основан един от най-големите революционни комитети на Васил Левски, както и в близкото село Гложене. Те са основен фактор в дейността на Апостола на Свободата, а по-късно и при неговите наследници в революционното дело – Апостолите на Априлското въстание. Градът дава и много доброволци за Освободителната война. За красотата на Тетевен има легенди, като най-често се цитират думите на Иван Вазов – “И аз щях да бъда чужденец за Майка България, ако не бях дошъл в Тетевен “.

2. Долна Митрополия

Това е вторият по големина град(макар и с много малко през третия) разположен на река Вит. Има интересна хипотеза около името на града. Смята се , че то идва от култа към бог Митра – почитан от римските войници. Mitra + polis(град на латински). А друг интересен факт е ,че преди Освобождението, Горна и Долна Митрополия са били известни с други имена – Нетропол и Нетрополия, което на практика пак е превод на името на бог Митра. Долна Митрополия също е с много богата история като населено място, има намерени в близост останките на няколко римски селища. Селището е част от България, а по-късно влиза в състава на Османската империя. Там бива освободено на 2 пъти от Русия – първият път по време на войната 1806-1812, а вторият случай след големите сражения в края на 1877 година.

Долна Митрополия се свързва най-вече с висшото военно въздушно училище, което се намира на негова територия. Там се обучават всички специалисти по въздохуплаване, като се разделят на граждански и военни специалности.Там са завършили и двамата български космонавти – Георги Иванов и Александър Александров.

3.Гулянци

Това е третият и последен град разположен на река Вит. Той изостава с много малко от Долна Митрополия като население – ако отчитаме преоброяването от миналата година на населението.Името на града идва от турската дума “гюл” – роза. То носи името Гюлян заради белите и червени трендафили, които се срещат в изобилие по склоновете му.В течение на годините, името му се променя от Гюлян, през Гюлянде, Гюлянци, до сегашното му име Гулянци.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ