HomeФакти за БългарияКой е най-големият град с буквата "Ч"?

Кой е най-големият град с буквата “Ч”?

С буквата “Ч” има цели 171 населени места. Но само 5 от тях са градове. Днес ще ви представи класация с тях и ще разберем кое е най-голямото населено място сред тях. Колко от тях можете да изброите? А кой има най-много живущи в него? Намерете отговорите на тези въпроси!

Кой е най-големият град с буквата “Ч”

1.Чирпан – 14 762

На първо място очаквано е град Чирпан. Към юни месец 2023 година, по настоящ адрес тук живеят малко под 15 хиляди души. Част от област Стара Загора, той е на трето място по големина след Стара Загора и Казанлък. Приема се ,че Чирпан е град с много богата история. Смята се, че е наследник на тракийско-римския град Алексиополис, който се е намирал на няколко километра от сегашното мясо на Чирпан. С днешното си име и местоположение е познат след XV век. Приема се, че името на града произлиза от римското име на селището и от намираща се наблизо извор(Текир). Чирпанци остават в историята с будното си българско съзнание. Те са първите, които почват борбата за Съединението и успяват да я реализират през 1885 година. Поради таци причина и 6 септември е датата, на която е определен празникът на града. Свърва се и със славата да бъде родният град на великия български поет Пейо Яворов. По този начин Чирпан намира своето важно място в българската история.

2.Червен бряг – 12 488

На второ място се намира Червен бряг. Числеността на неговото население е към юни 2023 – по настоящ адрес. Въпреки че е населен от много векове, днешният град Червен бряг се създава през 1899 година. Причината за това е железопътната линия София-Варна, която дава нов облик на региона. Тази гара се превръща в оживен пазар всякакъв вид земеделска продукция. Към нея постепенно се присъединяват старото село Червен бряг, което в момента е квартал на града(5-ти квартал). За разрастването му говори красноречиво факта, че през 1929 година получава статута на град.

3.Чепеларе – 4838

На трето място е родният град на златната ни медалистка от зимните олимпийски игри в Нагано 1998(Екатерина Дафовска). Последната информация за неговото население е към 2022 година. Чепеларе е селище също със сериозна история. Въпреки това, съвременото селище е основата в началото на XVIII век. Населението се занимава с животновъдство и доста често ходи на гурбет към Беломорието. Интересното е, че успява да дава сериозен отпор на зачестилите грабежи на кърджалиите в рамките на XIX век. Чепеларе се превръща в един от центровете в Родопите на българите желаещи освобождението на цяла Тракия и Македония от Османската империя. Чепеларе е пункт оказващ връзката с българите в Беломорието и играе важна роля за запазването на българщината в региона. След Втората световна война, тук започва активно да се развиват зимните спортове и постепенно Чепеларе дава голяма част от най-добрите ни спортисит в тези спортове. Кулминацията, разбира се, е златният медал на Екатерина Дафовска.

4.Черноморец – 2479

Данните за населението на град Черноморец са към 2022 година. Градът се намира на около 25 км в югоизточна посока спрямо град Бургас. Неговата история се свързва най-вече със село Свети Никола – една от местата запазили българското самосъзнание в рамките на Османската империя. Известният ни писател Антон Страшимиров описва селището като противостоящо на гръцкия Созопол и запазило българщината в региона. От това село Свети Никола след Освобождението постепенно и най-вече след края на Втората световна война се появява град Черноморец.

5.Чипровци – 1547

Чипровци е най-малкият град започващ с тази буква. По данни към юни месец 2023 година, той има население от по-малко от 1600 души по настоящ адрес. Чипровци е място с много богати история за която една статия няма да е достатъчна. Това е едно от местата, които играят сериозна роля в рамките на перидоа преди българското Възраждане. Тук има голяма концентрация на българските католици, които успяват поради контактите си със другите католици в Европа да запазят българското си самосъзнание и да представят историята на българскя народ пред другите европейски народи.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ