HomeФакти за БългарияКой е най-големият град с буквата Н?

Кой е най-големият град с буквата Н?

С буквата Н има цели 125 населени места в България. Но само 7 от тях са градове. Днес ще ви представим повече за тях и ще проверим кой е най-големият град измежду тях.

Кой е най-големият град с буквата Н

1.Нова Загора – 21 966

На първо място в тази престижна класация е град Нова Загора. Спрямо последните данни от юни 2023 година, по настоящ адрес тук живеят малко под 22 000 души. Градът е известен с многото си хайдути по време на нашето Възраждане, като най-известните, които са минавали през града на Филип Тотю и Панайот Хитов. Малко известен факт е, че през 1830 година след края на поредната война между Османската империя и Русия, около половината от населението на града се вижда принудено да се изсели. Причината да тръгне са най-вече притесненията какво ще им се случи след като са оказвали помощ на руската войска. Приема се, че почти 3000 новозагорци се преселват в Бесарабия по това време. Градът е опожарен и обезлюден в рамките на Освободителната война – на 14 януари 1878 година. Въпреки това в рамките на следващите години като част от Източна Румелия и по-късно България, градът възстановява своят блясък и се появяват така характерните прави улици.

2.Несебър – 14 951

На второ място в рамките на тази класация е Несебър. Спрямо последните дании, Несебър разполага с 14 951 души по настоящ адрес. Градът е много богата история още от времето на траките. Най-старото му име е Мелсамбрия – “градът на Мелса”. По–късно се трансформира в Месембрия.Градът доста често сменя своята държавност между България и Византия в рамките на Средновековието. Доста често бива опожаряван и това пречи на неговото сериозно разрастване. Малко известен факт е, че Паисий Хилендарски го споменава в своята “История славянобългарска” под името Замория. Въпреки това, Несебър се запазва като град населен предимно с гърци през Възраждането. Доказателство за това е, че не става част от Българската екзархия. Постепенно ставайки част от България, неговият български облик се очертава повече и все повече.

3.Нови Искър – 13 517

В почетната тройка попада и град Нови Искър. Към юни месец 2023 година, тук живеят точно 13 517 души по настоящ адрес. Нови Искър има местоположение, което исторически играе важна роля за града. Близостта до столицата София и наличието на минерални извори открити в града допълнително играя благоприятна роля в негова полза. Това са основните причини, градът да не губи от своето население.

4.Нови Пазар – 12 511

По средата на класацията се намира град Нови Пазар. Към юни 2023 година тук живеят 12 511 души по настоящ адрес. Интересен е произходът на името на града. То се свързва с историята на двата братя, които откриват стопанства от двете страни на Крива река. Постепенно те се развиват и създават регулярен петъчен пазар – Ени пазар(Нов пазар). Така че на практика сегашното му име е превод на турското му наименование.

5.Неделино – 3756

Неделино е един от градовете символ на Родопите. Към юни 2023 година, неговото население се състои от 3756 души по настоящ адрес. Смята се, че Неделино е създадено в началото на XVII век. Старото му име е Узун дере, което през 1934 година е сменено на Неделино. Известен е с така наречения неделински двуглас – специфичен начин на пеене. То е коренно различно от типичното родопско пеене. Пее се от двойки, като има водещ и следващ глас.

6.Никопол – 3482

Тази информация за населението пак е към юни 2023 година – 3482 души са регистрирани тук по настоящ адрес. Никопол е селище с много древна история – още от времето на траките. В буквален превод името на града означава “град на победите”(Никополис). На това място се провеждат много ключови битки през годините, оказали влияние върху нашата история. Последната от тях е през 1877 година оказва голямо влияние върху развитието на Освободителната война и помага за победата на руснаците.

7.Николаево – 3141

Това е най-малкият град с буквата Н. Към юни 2023 година, Николаево има 3141 души по настоящ адрес. Селището е било населявано от много векове, но е играело важна роля в рамките на Византия. Там е имало крепост, която е охранявала прохода Хаинбоаз. По-конкретно, тя се е намирала на хълмът Асара. В рамките на Османската империя, Николаево е носило името Ешекчии – Магарево. Селището е обявено за град на 26 август 1977 година – по случай на 100 годишнина от Освобождението.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ