HomeФакти за БългарияКой е най-големият град с буквата "О"

Кой е най-големият град с буквата “О”

С буквата “О” в нашата страна има цели 144 населени места. Само 4 от тях са градове. Може ли да познаете всички от тях? А кой е с най-много население. Отговорите на тези 2 въпроса може да намерите в следващите редове.

Кой е най-големият град започващ с буквата “О”

1.Омуртаг – 9038

На първо място е град Омуртаг. По данни към септември 2023 година, той е населяван от малко повече от 9000 души по настоящ адрес. Намира се в област Търговище и е третият по големина в нея.

За историята на Омуртаг се знае, че градът е населяван от дълбока древност. Смята се, че първите заселници в региона са на около 6000 години преди новата ера. Вече в по-новата история, Омуртаг играе важна роля, особено в Първата българска държава. Намира се в близост до Плиска и Преслав, а от друга страна е разположен до важните проходи в Стара планина – Котленски и Върбишки. Това го превръща във важно стратегическо място чрез което бързо може да се реагира на евентуална заплаха от страна на ромеите. За съжаление, първите писмени сведения за града са от времето му в Османската империя. Те са от средата на XVII век и там е посочен под името Осман пазар.Тогава Омуртаг се превръща в занаяйтчийско средище и център на търговията в района. За жалост, съдбата на Омуртаг не е особено щастлива по време на Освободителната война. След като разбират, че трябва да се изтеглят, османците подпалват града и той е опожарен и разграбен в голяма степен от изтеглящите се войски. Запазени са сведения за геройството на баба Иванка Хаджийката. С нейна помощ са укрити и спасени повече от 200 жени и деца.

След Освобождението, градът претърпява значителни промени. Турското население се изселва и на негово място се заселват българи от района на Трън и Кюстендил. Въпреки това има голям въоръжен сблъсък между турски метежници и българската войска през 1879 година. Сегашното си име градът получава през 1934 година – в чест на хан Омуртаг.

2.Оряхово – 4711

Данните за населението са към юни месец 2023 година по настоящ адрес. Намира се на град Дунав и е административен център на местната община Оряхово. Самият град е с много богати история – както са и повечето български градове. Още в рамките на Средновековието, тук се намира голяма българска крепост. Тя е просъществувала още от IX век, та чак до края на XIV и началото на XV век. През нея преминават поредицата от походи от края на XIV и XV век – Сигизмунд Люксембургски и Владислав Варненчик. В рамките на Османската империя, градът запазва своето важно значение. Като едно от големите пристанища на река Дунав, той се превръща в един от пунктовете за доставяне на западноевропейски стоки в империята. Оряхово се превръща във важен център на българщината в рамките на нашето Възраждане. Самият Васил Левски посещава неколкократно града по време на обиколките си. Оряхове се превръща в един от първите освободени български градове. Това се случва още на 21 ноември 1877 година. При освобождението му загиват много румънски войници и за да отдадат чест на техния подвиг – един от кварталите на Букурещ се кръщава по името на Оряхово – Рахова.

3.Опака – 2471

В почетната тройка попада и град Опака с неговите 2471 по настоящ адрес към септември 2023 година. Намира се в област Търговище – в близост до Попово. Името на града е много интересно. Някои го свързват с думата Опакус – сянка – заради разположението му в много сенчесто място. Другата хипотеза е, че първоначалното място на този град е бил в местността Пладнището. Наложило се на населението да избяга от там заради чумна епидемия и да отиде на днешното му място. Тези, които се спасили били наречени “сенки” заради малкият им брой и изпосталелият им външен вид.Това име на селището се запазва и в Османската империя, като в нейните данъчни регистри е под името Опак, Опакъ и Опака през годините.

4.Обзор – 2307

Обзор е най-малкият град с тази буква, като бива населяван от 2307 спрямо данните към края на 2022 година. През вековете Обзор носи различни имена:

  1. Хелиополис – град на Слънцето
  2. Термополис – град на Бога – това име се запазва в Първата и Втората българска държава
  3. Гьозлю – това име носи селището в рамките на Османската империя. То се свързва с красивия изглед на селището.
  4. Козякград – Това име получава през 1934 година. Но то не просъществува особено дълго – около една година.
  5. Обзор – През 1935 година получава настоящето си име. Името се свързва с красивата гледка от селището и е много по-благозвучно.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ