HomeФакти за БългарияКой е Теодор - владетелят преди хан Крум

Кой е Теодор – владетелят преди хан Крум

Днес ще се опитам да разгледам една интересна хипотеза за един неизвестен български владетел. Той се смята, че е възможно да е управлявал между хан Кардам и хан Крум. Неговото име е според византийския хронист Теодор Студит е Теодор. Научете повече за тази теория.

Какво се случва след Кардам и преди Крум

Според нашата история, хан Кардам е владетелят, който управлява преди хан Крум. Споровете тук идват, тъй като не знаем до кога точно управлява Кардам. Последно той е споменат за последно като владетел на България през 796 година. Приема се , че е управлявал чак до 803 година, но за момента няма конкретни доказателства за това. Така че по отношение на този период, не можем да сме напълно сигурни кое лице е било начело на страната ни.

Кога започва управлението на хан Крум

Тук е другият голям проблеми. На практика никой не може да каже със сигурност откъде се появява начело на страната ни хан Крум. Има различни хипотези от какъв произход е:

  1. Има теория, че е от панонските българи. В подкрепа на тази теза е обстоятелството, че хан Крум успява да присъедина голяма част от тези земи в началото на своето управление. Дори се предполага, че се е опитал да вдигне въстание срещу Аварския хаганат, но те се оказва неуспешно и той бяга към България. Но как точно заема престола – не се знае
  2. Друга теория го свързва директно българите, които се заселват в Македония по времето на хан Кубер – ако прочитаме Хамбарлийският надпис, който се предполага, че е издялан по поръчка на самият Крум, можем да помислим в тази насока. Дори се задълбава в теорията, че има директна връзка с рода Дуло.
  3. Третата основна теория е, че той е от знатните прабългарски родове в Плиска.
  4. Четвъртата теория е свързана с неговата връзка с хан Кардам. Някои историци приемат, че Крум е негов син, но не може тази теория да бъде потвърдена.

Другите спорове са свързани с точно кога започва хан Крум своето управление. В официалната история се приема годината 803, но първите данни, които имаме за неговото управление е чак от 807 година. Така че не можем да бъдем напълно сигурни дали е започнал от по-рано своето управление. По този начин се стига и до следната теория за хан Теодор – владетелят между Кардам и Крум.

Кой е хан Теодор – владетел преди хан Крум

Имаме само 1 доказателство в подкрепа на тази теория. То е свързано с писмото на византийския монах Теодор Студит от 815/816 година към знатния български патриций Теодор. Знае се, че този българин Теодор  е живял в Константинопол по това време. В това писмо се споменава, че българинът Теодор избягал от страната си поради многобожието и идолопоклонничеството. До тук нищо интересно, но следва обръщението “кириос” или господаря към Теодор. Това преобръща цялото писмо – ето защо:

  1. Византийския монах има конфликт с 3-ма поредни византийски императори. Не се знае да е бил подчинен на българина Теодор или по някакъв начин да му е служел. Трудно можем да го приемем и за форма на учтивост или обръщение.
  2. Това понятие “кириос” се използвало в миналото за предишни български владетели, като например Кубрат и Тервел. Освен това, това понятие е и стандартното обръщение към византийските императори. Това е сериозно доказателство, че това лице е било на подобен тип позиция.
  3. В рамките на 8 век, преди стабилизирането на България по времето на Кардам има тенденция за поредица избягали български владетели в Цариград. Византия се меси сериозно в нашата вътрешна политика и много ханове бягат при ромеите. Това че този българин Теодор е бил с високата титла патриций и има подобно обръщение към него ни подсказва, че има голяма вероятност, той да е бил начело на страната ни. А единственият възможен свободен период е между Кардам и Крум.

За съжаление няма как да потвърдим тази теория. Представих ви я като нещо интересно, което малко българи знаят. Надявам се , че през следващите години този казус ще бъде разрешен от българските историци и ще можем да разберем повече за това кога е започнало управлението на хан Крум, от какъв произход е и дали е имало владетели между него и Кардам.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ