HomeФакти за БългарияКой наш владетел няма победа на бойното поле, но остава със златни...

Кой наш владетел няма победа на бойното поле, но остава със златни букви в историята

Има един велик български владетел останал в историята с огромните промени , които прави в българската държава. Но въпреки успешното му управление, той губи всички свои войни. Неговата сила се състои в това, че успява тези поражения да ги обърне в победи. Така че, разберете кой е този велик български владетел, който няма късмет на бойното поле.

Кой е българският владетел губил всички свои военни конфликти

Отговорът на този въпрос е Борис I. Той управлява от 852-889 година, като в рамките на този период успява да приема християнстово в България и да продължи успешното управление на хан Пресиян, превръщайки държавата ни в първостепенен фактор в Европа. Но как е успял да постигна това след като губи всичките си военни конфликти – използвайки силата си в дипломацията и разчитайки правилно международното положение, в което се намира страната. Сега ще разгледаме загубените войни на Борис I.

Неуспешните войни на Борис I

Първоначално започва своето управление с поредица  от дребни военни конфликти, които успява да загуби – те са срещу франките, византийците и хърватите. След като поема престола на България, Борис изпраща пратеници до Източнофранската империя, които да потвърдят 30-годишния мирен договор сключен от времето на хан Пресиян. Въпреки потвърждението му, само 1 година по-късно Борис заедно с Великоморавия правят общо нападение над франките и са разбити. Владетелят на франките – Людовик Немски настройва хърватският владетел срещу българите и по този начин на българите им се налага да воюват на 2 фронта, което води до сериозна загуба на българите.Изворите съобщават за облак от франки , които нахлули дълбоко на територията на България.На Борис му се налага да преговаря за мир с Людовик и да търси неговото одобрение.

Още не забравен този неуспех – следва другият. Византия се възползва от нестабилното положение в страната и извършва голям военен поход.Лично император Михаил III води похода по суша и вода и успява да си възвърне Филипопол, областта Загоре както и крепостите Девелт, Анхиало и Месемврия. По-малочислени, българите били разбити и се наложило да скюлчват мирен договор през 856 година.

След това го застига още по-голям неуспех – походът на сина му Владимир срещу сърбите завършва катастрофално след като е пленен заедно с 12 велики боили. Борис I успява да се срещне със сръбския владетел и да договори освобождаването им.По отношение на този поход има различни хипотези след като той не е точно датиран,а и някои български историци разглеждат факта, че изворите сочат за получаване на данък от страна на сърбите към българите + освобождаването на пленниците говори по-скоро за успех във военната кампания. Въпреки това все още се приема в, че Борис I претърпява поражение във военните действия със Сърбия.

Пред 862 година Борис I сключва договор с Източнофранската империя насочен срещу Византия, като се задължава и да приеме християнството от Ватикана. След като византийците разбират това, подготвят съюз с Великоморавия и Хърватия и атакуват българската държава. Борис I е принуден да приеме загубата си и да скюлчи договор с Византия насочен срещу франките.

Борис I е безспорно един от най-успешните български владетели. Въпреки загубите на бойните полета, той успява да извърви прехода от езическа до православна България и да я легитимира като фактор на Европейския континент. Залага основите на успехите, които следват при цар Симеон. Със сигурност Борис показва качеството, което рядко се среща при българските владетели – силна дипломация и умение да се извличат ползите дори от загубите във войните.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ