HomeФакти за БългарияКой световноизвестен българин подарява самолет на България

Кой световноизвестен българин подарява самолет на България

Днес ще ви разкажа повече за един световноизвестен българин през изминалия 20 век. Повечето българи го познават заради славата му по целия свят, но в статията ще се концентрирам в по-голяма степен върху неговото дарителство. То не е показно както при много хора, но е свързано с определени национални каузи. Дори дарява пари за закупуването на самолет от страна на България. Научете повече за този уникален българин – един от символите на България за 20 век.

Кой българите подарява самолет на България

Името му е известно на всеки българин – това е Дан Колов. Много от българите в чужбина са забелязали, че повечето чужденци правят връзка с България в момента с Христо Стоичков, Димитър Бербатов или Григор Димитров. Но в първата половина на 20 век, това лице за България е бил Дан Колов. За неговите успехи в САЩ и Европа е писано много, така че предпочитам да се концентрирам повече върху неговите личностни качества. Световната му слава му носи предложения за смяна на българското гражданство, което той отказва, тъй като казва, че е силен, защото е българин.

Благотворителната дейност на Дан Колов

Той раздава цялото си състояние на негови близки и приятели. Няма човек, на когото да е отказана помощ, ако той е българин – особено по време на пребиваването му в САЩ. Но в най-голяма степен, тази му дейност е концентрирана върху българските каузи. Първата голяма инициатива, която подема е свързана с процеса в Лайпциг насочен срещу Георги Димитров. Решението на Дан Колов е да подпомогне Димитров, въпреки че уточнява, че не е с неговите политически възгледи. Той го подкрепя, тъй като е българин и по този начин не може да остане равнодушен към заплахата срещу живота на негов сънародник

Малко известен факт, който е и в основата на днешната статия е дарението, което е за закупуване на самолет за българската авиация. Сумата, която дарява е 500 000 лева, което в днешно време ще се равнява поне на няколко пъти по толкова. Освен това заедно с негов приятел помага финансово и за изграждане на летището в Горно Оряховица, което е едно от основните за нашата авиация. Така Дан Колов е един от хората с най-голяма заслуга за развиването на тази дейност в България

Дан Колов закупува и първата електрическа турбина за издигане на ВЕЦ у нас.Дарява суми и помага на всички свои съселяни от родното му село Странник, като дарява суми за изграждането на почивни станции и ловни хижи в района.

Как е посрещнат Дан Колов от българите

Дан Колов се завръща в България след повече от 30 години отсъствие. Това се случа през 1935 година. Неговото посрещане трудно може да бъде сравнено с нещо друго. Улиците са залети от хиляди хора, които искат да видят символът на България по това време. Интересен факт е, че Дан Колов отказва предложения му файтон, за да може да го видят колкото се може повече хора. Той остава скромен и казва, че пеш е дошъл на тази земя и пеш ще си отиде. В края на живота му, той успява да постави основите на българската борба. Предава знанията и уменията си на младите български борци, като дори провежда поредица от мачове на българска земя с цел да привлече вниманието на световната общественост към родината си.

Дан Колов е един от символите на българския дух. Всички ние си спомняме за един световноизвестен филм на Силвестър Сталоун със сходен сюжет – конкретно за първия филм Роки. Там главният герой от нищото успява да излезе на световния боксов връх. Но ако разглеждаме историята на Дан Колов, тя не може да се сравнява с холивудския сценарий на Роки. Дан Колов се налага на световната сцена от едно малко българско село и успява да се превърне в емблема и гордост за цял един народ. Личностните му качества и обичта към родината го превръщат в една от българските легенди.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ