HomeФакти за БългарияКой велик българин присъединява Пловдив за първи път?

Кой велик българин присъединява Пловдив за първи път?

Всички ние познаваме добре най-известните ни владетели. Но днес ще се опитам да ви разкажа повече за един велик български държавник. Той не е бил хан, но диктува политиката на България повече от 2 десетилетия. Той успява за първи път да присъедини Филипопол/Пловдив към територията на страната. Научете повече за кавхан Исбул.

Кой е кавхан Исбул – великият български държавник от 9 век

За кавхан Исбул не се знае много. Той заема тази си длъжност по времето на малолетните ни владетели Маламир и Пресиян, но неговата кариера започва много по-рано. На практика се смята, че неговата кариера в държавната администрация започва още по времето на хан Крум. Най-вероятно поема тази функция след смъртта на канхан Иратаис през 813 година. Смъртта на хан Крум през 814 година със сигурност го поставя и в тежко положение, но постепенно той се налага като водещият фактор по време на управлението на хан Омуртаг. За съжалиени, и този български владетел умира млад – през 831 година и тогава започва сериозна династичка криза в страната, която е разрешена от кавхан Исбул и на практика той е българският владетел през следващите години

Как кавхан Исбул управлява България

Кавхан Исбул е поставен в много тежка ситуация след смъртта на Омуртаг. Първородният му син Боян-Енравота е приел християнството още приживе и Омуртаг го е отстранил от престола. На негово място сяда следващият по ред хан Маламир. Той е малолетен и има огромна нужда от помощта на Исбул. Веднага след като Маламир става владетел, Исбул успява да потвърди 30-годишният мирен договор с Византия. Въпреки това, ромеите се опитват да си спечелят територия, но кавхан Исбул се справя с тях и нахлува по посока на Одрин. Това е диверсия с цел да отклони войските им в тази посока, а в същото време той успява да се уговори с местната аристокрация на Пловдив и успява да присъедини този важен град за първи път към България. Това създава основите за експанзия по посока на Родопите и Беломорието.Бъдещата заетост на Византия с арабите дава възможност за сериозни български щурм в посокат на тези територии и завземането на част от тях. От друга страна, кавхан Исбул установява контакти както с западните ни съседи франките , така и с гореспоменатите араби за общи действия срещу Византия. По този начин се показва тежестта, която е имала българската държава по това време.

хан Пресиян

За съжаление през 836 година на много ранна възраст умира и хан Маламир. Вече старият кавхан Исбул му се налага да поеме диригентската роля и при това управление. Още през 837 година се възползва от проблемите на Византия срещу арабите и успява да накара племето на смоляните да вдигне въстание в Западните Родопи и Беломорието. Това провокира изпращането на кесар от страна на Византия, но неговата войска е разбита точно от находчивия Исбул. Исбул е човекет, който в най-голяма степен успява да реализира стратегията заложета още от времето на Аспарух и Тервел – да се ползват славянските племена на Балканския полуостров срещу Византия. Вижда се , че по време на неговото управление, той успява да предизвика поредица от бунтове на подобен тип племена и да създаде големи проблеми на Византия. Знае се , че по времето точно на хан Пресиян, България за пръв път успява да достигне до заветните 3 море – Черно, Бяло и Адриатическо. Не се знае кога Исбул се оттегля от властта – може би това  е в периода 840-845 година.

Кавхан Исбул е редно да бъде запомнен като един от най-успешните български държавници от 9 век, редом с имената на Крум, Омуртаг и по-късно Борис и Симеон. Лично аз бих го поставил на едно от първите места в тази класация, защото той поема управлението в наистина тежък период. Успява да насочи младите български владетели Омуртаг, Маламир и Пресиян по правилния път и да ръководи изключително умело България. Единственото, което не успява е да консолидира българи и славяни в едно цяло – задача пред която се изправя Борис I.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ