HomeФакти за БългарияКой води защитата на Търново при обсадата на османците през 1393 година?

Кой води защитата на Търново при обсадата на османците през 1393 година?

Обсадата на Търново през пролетта и лятото на 1393 година е едно от най-неприятните събития в българската история. Този момент бележи края на Втората българска държава и ни поставя в ситуацията да се върнем назад в развитието си за следващите почти 500 години. Днес ще разгледаме повече по темата и ще откроим един интересн факт – кой българин води защитата на столицата ни срещу османските орди.

Какво не знаем за обсадата на Търново през 1393 година

Предпоставка за обсадата е загубата при битката на Косово поле на обединената християнска армия срещу османците през 1389 година. На практика тя ознаменува оттеглянето на Сърбия и България като фактори срещу османците и поставя унгарците в сложна ситуация. Това дава възможност на Баязид – новият султан – да продължи с похода си срещу балканските народи и да се насочи към сърцето на Балканския полуостров – Търновското царство. Баязид събира огромна армия, с която решава да сложи край на тази българска държава. По това време, българския владетел Иван Шишман е в Никопол, като се смята, че очаква помощ от унгарците, за да се справи с нашествието на османците. Това като официално обяснение не е напълно вярно, тъй като е по-логично той да е избягъл от Търново, за да не участва в продължителната обсада и да не го сполети гнева на Баязид. Поради тази причина се появява друг водещ защитник на града – това е патриарх Евтимий.

Кой е патриарх Евтимий – защитникът на Търново

Смята се, че Евтимий е роден през 1327 година в Търново. Той е едно от най-известните български духовни лица през XIV век. Ученик на известния Теодосий Търновски, Евтимий продължавата своето образование в Цариград и Света гора и се превръща в символ на знанието и духовната чистота. Това е и причината през 1375 да бъде предложен за патриарх от търновските боляри. Евтимий е убеден исихаст, което със сигурност влиза в противоречие с поста, който ще заеме, но въпреки това той приема. По този начин, в това трудно време, патриарх Евтимий се превръща в символ за българите. По време на обсадата на Търново през пролетта и лятото на 1393 година, се приема, че той ръководи защитата на града. Под ръководство трябва да се разбира, че той помага на защитниците да държат висок морала си и да не се предават в тази трудна ситуация. Въпреки това неговите усилия не са достатъчни и на 17 юли 1393 година Търново пада под напора на Баязид.

Теории защо пада Търново под османска власт

Търново пада след около 3-месечна обсада има това води до различни теории как е бил превзет. Ще се спрем на основните 2 от тях:

  1. Предателство – Теорията за предателство е развита широко в нашата литература от хора като Иван Вазов в неговото стихотворение Жидов гроб. Там се споменава за предател, който в тъмните дебри на нощта отваря една от портите за османските орди и по този начин им помага да превземат града. Версия на тази теория е свързана, че предателят е от еврейски произход, но това се приема, че е по-скоро свързано с недоволството на населението на Търново от еврейката Сара – втората съпруга на бащата на Иван Шишман – Иван Александър. Винага на Сара е свързана с факта, че под неин натиск, Иван Александър отслабва българската държава, като я разделя на 2 големи части, които се управляват самостоятелно от 2-мата му сина – Иван Шишман и Иван Срацимир
  2. Упадък на България – Това обяснение се приема от повечето български историци. България бива сериозно отслабена от слабите царе като Иван Александър и неговите синове. Освен това, в края на XIV век България е сериозно засегната от поредица от слаби земеделски реколти. Те в комбинацията с чумните епидемии отслабват много демографския потенциал на страната. Като комбинираме всички тези фактори, трябва да се изправим пред факта, че Търновското царство просто не е имало необходимият демографски потенциал да се справи в набиращите сила османци през 1393 година. При обсадата на Търново вече е много късно да се реагира спрямо грозящата ни опастност от османците и неизбженото се случва.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ