HomeФакти за БългарияКолко български градове са кръстени на животни?

Колко български градове са кръстени на животни?

На всички ни е интересно откъде идват имената на българските градове. Днес ще се опитам да представя, тези които са кръстени на животни. Колко от тях знаете? Нека ги разгледаме заедно.

Колко български градове са кръстени на животни

Нашата проверка намери 5 града на територията на България, които са кръстени на животниски видове. Ето кои са те:

1. Айтос

Името му идва от гръцкото название на птицата Орел – Аетос. Населеното място е с много древни корени – още по времето на траките има запазени останки на хора, които са били по тези земи.По време на Българското Възраждане е известен и под името Орлово или Орловец. Има няколко легенди, които говорят за името на града. Двете най-известни са:

  • С един от учениците на Орфей на име Аетос, който го основава
  • Орлово гнездо – смята се , че това е един от последните български градове, които се предават на Византия през 1018 година

Не винаги историята на Айтос е било благоприятна. Градът е разрушаван цели 4 пъти и се е местил на различна локация в областта. Въпреки това, мястото е едно от най-красивите в България и си заслужава да се посети от всеки.

2. Бухово

Градът се намира на около 20 км от София. Това е мястото в нашата страна, което е известно с добива си на уран – един от най-редките метали в света. Ако трябва да се върнем на името на селището – има 2 основни теории за него:

  • Бухово идва от думата бух(бухал)
  • Бухава(от турски означава чист въздух)

Селището е също с много богати история, като е видяло траки, римляни, ромеи и българи през годините. Най-старото познато ни име е Урсула, но това е по времето на късния неолит. През 1942 година селото е обявено за град и така успява да попадне в нашата класация.

3. Вълчедръм

Това е град в близост до Лом.Името му очевидно е свързана с думата вълк. На практика се превежда като вълчи шубрак. Тоест мястото е било известно от години като леговище на много представители на този животниски вид. Това води след себе си и до появата на това наименование.

4. Вълчи дол

Вълчи дол е град в Североизточна България, намира се в близост до град Суворово.Смята се , че селището е основата през 8-9 век. Има открити и по-стари останки от славянски и тракийски селища на това място. Името му пак се свързва с вълка – място, което е известно с пребиваването на представители на този животински вид. През Вълчи дол преминава първата влакова композиция в България. Това спомага за развитие на търговията и занаятчийството в региона. От друга страна, през 20 век Вълчи дол се превръща в една от големите зърнени бази в страната. Вълчи дол е и първото село(тогава е село) с дизелова електроцентрала. През 1974 година село Вълчи дол е обявено за град и така попада в нашата класация.

5. Сърница

Град Сърница се намира в Западните Родопи, в близост до Доспат. Той е известен най-вече с производството на картофи. Връзката с животното тук също е очевидна – сърна.Интересното при Сърница е, че тук се знае кой и кога е основал селището. Това се случва през 1860 година и това е чобанинът Шабан. Това е причината дълго време селото да се казва Шабанлии. През 1975 година се обединяват махалите Шабанлии, Крушата, Петелци, Бърдуче и Орлино под новото име Сърница.Въпреки това, Сърница става град чак през 2003 година.

Това са градовете в България, които са кръстени на животни. Напълно е възможно да съм пропуснал някое наименование , така че се надявам в коментарите да оставите, ако сте забелязали някакъв пропуск. Надяваме се информацията да ви е била полезна!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ