HomeФакти за БългарияКолко български градове са с имена на наши владетели?

Колко български градове са с имена на наши владетели?

Днешната статия ще бъде посветена на българската история. Или по-точно казано на българските градове, които носят имена на български владетели.Знаете ли колко на брой са те? Ще ви представим пълния списък с имената им!

Кои са българските градове с имена на наши владетели

Списъкът ще бъде подреден по азбучен ред, а не по хронология на владетелите:

1.Асеновград – Иван Асен II

Градът е познат дълги години с името Станимака, но през голямата реформа свързана с имената на населените места през 1934 година, е прекръстен на Асеновград. Той носи името на Иван Асен II – причината за това са останките на Асеновата крепост, която се намира над града. Други известни прякори за града са Малкия Йерусалим заради множеството църкви и манастири и Градът на булчинските рокли поради големият брой ателиета, които се намират в града посветени на този отрасъл.

2.Балчик – Балик

Името на града е дадено от деспот Балик – основателят на Добруджанското деспотство – една от българските държави. Това е и причината да го включа в списъка, защото според мен е правилно да се броят всички български държави, а не само Търновското царство

3.Добрич – Добротица

Причината е също като при Балчик. Деспот Добротица е най-известният владетел на Добруджанското деспотство. Той го управлява от 1347 до 1385 година. Бива определян като деспот на българите от венецианските и генуезките търговци. Нещо, което не се знае за него, е развитието на силен български морски флот. Първата и Втората Българска държава, като изключим определени кратки периоди, на практика няма силно корабоплаване. Но по времето на Добротица, Добруджанското деспоство се превръща в истинска морска сила. Тази държава се позволява да води морски битки и Генуезците, които са една от европейските морски сили.

4.Исперих – Аспарух

Кръстен по името на първия хан на Дунавска България – Аспарух.Това е град с много дрена история, още от тракийско време. През годините е познат най-вече под името Кемаллар. Като част от България вече е обявен за град и е кръстен на Аспарух или по-скоро на другия начин на произнасяне на името му – Исперих.

5.Ивайловград – Ивайло

Мястото е познато още от времето на Източната Римска империя. Вече като част от Османската държава е познат под името Ортакьой, което означава село, което се намира по средата. През голямата реформа в имената на населените места през 1934 година е кръстен на българския владетел Ивайло.

6.Крумовград – Крум

Още един град с много богата история. Като част от Османската империя е позната под името Кошукавак – надбягване под тополите. Бива освободен през 1878 година, но с решението на Берлинския конгрес е върнат в Османската империя. Става част от България чак през 1912 година по време на Балканската война. Преименуван е по името на хан Крум по време на голямата реформа през 1934 година.

7.Кубрат – Кубрат

Старото име на селището е Балбунар – Меден кладенец. Легендата гласи, че го управлявал зъл владетел, който държал единствения кладенец в региона. Местноно население се налагало да му плаща с медни пари, за да ползва водата от кладенеца и така се появило името на селището. През 1934 година е преименуван на Кубрат в чест на владетеля на Стара Велика България. Чак през 1950 година, Кубрат вече става град.

8.Симеоновград – Симеон I

Селището е позната още от 4 век преди Христа. През вековете носи много различни имена, като те варират от Констанция, Търново-Сеймен, Симеоновград, Марица и отново Симеоновград. За разлика от повечето от другите градове, името Симеоновград му е дадено за първи път през 1929 година и е възстановено през 1981 година.

9.Тервел – Тервел

Селище още от тракийско време. То осигурява здрава връзка между Дунав и Черно море и има важно стратегическо значение. За съжаление, най-старите му имена не са ни познати. Първото име, което се споменава е турското Куртбунар – вълчи кладенец. То е сменено още веднага след Освобождението със сегашното му име, свързано с хан Тервел.

10.Цар Калоян – Калоян

Селището носи името Торлак до 1934 година, след това е сменено на цар Калоян. По-късно, през 1951 година вече носи името Хлебарово. През 1981 година е обявено за град, а през 1991 година е върнато старото име Цар Калоян.

Тук ви представихме всичи български градове, носещи имената на български владетели. Повече от тях ги получават в следствие на реформата от 1934 година. Освен тях, разбира се, има много села, които също носят имената на български владетели. Надявам се статията да ви е била полезна!

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ