HomeФакти за БългарияКолко градове има на река Осъм?

Колко градове има на река Осъм?

Осъм е една от най-големите реки в нашата страна. Много често тя остава в сянката на по-големите Искър, Марица и Тунджа. Въпреки това тя нейната дължина от 314 км я отвеждат на почетното 5-то място по дължина в България. Днес ще разгледаме повече за населените места, които се срещат на нея.

Колко градове има на река Осъм

1.Ловеч

На първо място безспорно е град Ловеч. За него сме говорили много – дори през Възраждането е известен с името Алтън Ловеч(Златният Ловеч). Тук е бил учителе и бележитият ни писател Пето Славейков. Ловешкият комитет е централен за дейността на Апостола на свободата. Разбира се, символът на града е Покритият мост на Кольо Фичето – единственият по рода си на Балканите. За съжаление, оригиналният е изгорял, но е възстановен максимално приблизително.

2.Троян

Троян е вторият по големина град разположен на река Осъм. Градът е бил заселен от дълбока древност. За самото име на града не се знае много. Някои предполагат, че идва от древния славянски бог Траян, но тази хипотеза не е доказана все още. За съжаление, в рамките на Османската империя Троян бива 3 пъти опожаряван от кърджалии. Последният такъв случай е от 1877 година, в която Троян е опожарен от отстъпващите турски войски.

3.Летница

Това е най-малкият град разположен на река Осъм. Населението му е около 4000 души. Районът е населен от дълбока древност, като през 1963 година е открито сребърно тракийско съкровище. Дълго години е имало спорове около името на селището. Първоначално е свързвано с думата “летовище” – място определено за почивка на пътуващите. Но постепенно се налага становището, че произходът му е от думата “летница” – вид пшеница. Въпреки че става град чак през 1970 година, Летница играе роля още в революционното ни движение след като се споменава доста често от Георги Раковски.

Кои са другите населени места по река Осъм

1.Лешница

Лешница е село от община Ловеч. До Освободителната война през 1878, селото е било изцяло турско и е носило името Алаеддинлер(Алаеддин е дума за човек, който се бори да за вярата). След Освобождението, турците се преселват от селото и на тяхно място идват български заселници от региона. Така постепенно характерът на селото се променя. Дълго време е наричано и Турска Лешница заради етническият му характер, до края на века вече е изцяло българско.

2.Казачево

Казачево е село също в община Ловеч. Малко преди Освобождението, там са заселенени прогонени от Крим татари и черкези. Това е и причината, то да носи името Татарито по това време. Постепенно то се превръща в изцяло българско село след Освобождението.

3.Сливек

В момента селото е част от курортните зони около град Ловеч. Смята се, че е основано от Михал бей и неговите синове след като превземат Ловеч. Състояло се е от 2 махали, които с течение на годините са носили имената Горен и Долен Чифлик.

4.Умаревци

Намира се на около 7 км от град Ловеч. Селото се споменава за пръв път в османски документ под името “село Омар обасъ” – задругата на Омар. За съжаление нямаме информация как се е появило сегашното му име Умаревци – най-вероятно е транскрипция на турското му име.

5.Йоглав

Селото е известно с много филми, които са снимани в неговите околности. Това са “Матриархат”, “Селянинът с колелото”, “Преброяване на дивите зайци”. Всички те са свързани с Георги Мишев, който е родом от селото.

6.Александрово

Намира се в покрайнините на Деветашкото плато, на около 20 км от Ловеч.Смята се, че старото му име е Лукач. Има легенда за селото, която се свързва неговата история от времето дори преди Възраждането. Жителите на селото участвали в Търновското въстание от 1598 заради което селото бива опустошено. Голяма част от селяните емигрират и се заселват в земите на днешна Унгария. Там те основават село със същото име – Лукач, което съществува и до днес.

7.Козар Белене

Това село вече е в община Левски. За името не се знае как се е появило. Единият вариант се свързва с преселването на много семейства павликяни от Белене и те носят името си със себе си. Втората легенда се свърза с козара Бельо, който открил това място и бил първият му заселник.

8.Трънчовица

Селото е свързано с католицизма в България. Дори е известно с името Павликянска Трънчовица. Голяма част от павликяните след превземането му от Османската империя, приемат християнстово, но в западният му вариант. Така селото е дълбоко свързано с историята на католицизма в България.

9.Бацова махала

Селото се създава от изселници от Трънчовица. Смята се, че това се случва поради някаква голяма епидемия. За първи заселник се смята дядо Бацо и по негово име е кръстена и махалата – Бацова махала.

10.Санадиново

Селото фигурира още в османските регистри с почти изцяло българско население. Постепенно това се променя и до Освобождението почти няма останали българи. След 1878 и Балканските войни, тук се заселват много бежанци от Беломорска Тракия и Македония.

11.Муселиево

Селото се свързва най-вече с едно от най-старите находища в Европа на кремъчни върхове. Открити са останки датирани на около 45 000 години преди новата ера. Не са открити останки на населено място, но се предполага, че е древна работилница за изработка на сечива.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ