HomeФакти за БългарияКолко градове има с буквата "Е" в България

Колко градове има с буквата “Е” в България

Буквата “Е” не е сред най-предпочитаните за начало на име на населено място. Въпреки това, има цели 61 териториални образувания, които започват с тази буква. Голяма част от тях са села, но има и градове. Можете ли да изброите всички градове с тази буква. Ето сега ще ви ги покажем.

Колко градове има с буквата “Е”

Отговорът на този въпрос е 4 – Елена, Елин Пелин, Елхово и Етрополе. Нека научим повече за тях.

1.Елена

Градът е център на така наречения Еленски Балкан – място предпочитано за почивка от много българи живеещи в Северна България. Населението на града по последни данни е около 5000 души. Има много и различни легенди откъде идва името на този град. Най-популярната сред тях е свързана с историята на двама влюбени. Разбойници нападнали младата двойка, като девойката била убита къдете е днешния град Елена, а младежът в края на града – сега носи неговото име Самуилец. Родителите на Елена залинели от скръб по нея и решили да се преместят до нейното лобно място. Така дали началото на град Елена. Иначе Елена играе важна роля в рамките на Османската империя за съхраняване на българщината. Еленчани участват във всички Търновски въстания и са важна част от българското Възраждане.Дори Васил Левски основава свой таен комитет заедно с помощника си Ангел Кънчев през 1871 година.

2.Елин Пелин

Град, който се намира на около 25 км от София. Старото му име е Новоселци, но през 1950 година е прекръстен по псевдонима на големия български писател Елин Пелин, който е родом от близкото село Байлово. По последни данни, населението на града е около 7000 души. Елин Пелин бързо преминава своя път като населено място, за да стане град.Роля за това играе откритата жп линия София – Септември. По този начин, бившето село Новосел, което е на около 4 км от жп линията постепенно формира отделна част – гара Елин Пелин. Постепенно гара Елин Пелин става самостоятелно село, а скоро след това и град.

3.Елхово

Град Елхово се намира в област Ямбол – на около 40 км от административният център. По последни данни, неговото население наброява приблизително 9500 души. Елхово е с богата история още от времето на траките. Причината е, че се намира на главни пътища, които свързват големите градове в Тракия – Одрин и Стара Загора и Ямбол и черноморското крайбрежие. Постепенно влиза в рамките на Римската империя и нейния Източен вариант. По времето на хан Крум е присъединен за първи път в България, но често остава дори като буферна територия между нас и ромеите. Въпреки това, дори в рамките на Османската империя, Елхово запазва българския си характер. Става част от Източна Румелия след Освобождението и е присъединен след Съединението.

4.Етрополе

Град Етрополе се намира в красивата котловина на река Малки Искър. По последни данни, населението му е приблизително около 10 000 души. Както и повечето български градове, Етрополе има много богата история – на повече от 2500 години.Мястото е заселено още от времето на траките, по-късно става част от Римската империя. Заради Златишкият проход, много често от тук преминават различни военни формирования – като например още Филип Македонски, Александър Македонски. Също така премината и Исак Ангел, за да обсади Асен в крепостта Ловеч през 1188 година. От тук минават и българските царе от Второто ни царство при кампаниите си в посока Сърбия и Македония. По това време тук се е развивала силна търговия. Но в рамките на Османската империя, Етрополе се превръща в занаятчийски център. Тъй като в близост се добиват желязо, мед, злато и сребро – мястото е населено и от рудари от трансилвански саксонци, които довеждат нова технология при рударите – чукът самоков. Това развитие тласка и духовното дело и тук се създават поредица от манастири. Тук е открито и едно от първите взаимни училища в България. Постепенно по времето на Мидхат паша, Етрополе губи своето влияние. Причината е, че през 1865 година е прокарат проходът Арабаконак(Ботевградски проход), който постепенно поглъща трафика в Северна България. Въпреки това Етрополе играе много важна роля в рамките на Освободителната война, като жителите му оказват незаменима подкрепа на руските войски.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ