HomeФакти за БългарияКолко населени места имат "Цар" в името си?

Колко населени места имат “Цар” в името си?

В България има много население места, които са кръстени на нашите владетели. Днес ще разгледаме колко от тях, носят думата “Цар” в името си. Каква е причината за това и дали са свързани с нашите царе. Разберете повече по темата в следващите редове.

Колко население места носят думата “Цар” в името си?

1.Цар Асен – 3 села

 • село Цар Асен, област Пазарджик – Старо име Караплии
 • село Цар Асен, област Силистра – Носило е името и Цар Асеново
 • село Цар Асен, област Търговище – Старо име Халваджъ

2.Цар Калоян – 1 град + 1 село

 • град Цар Калоян, област Разград – Носил имената Торлак и Хлебарово
 • село Цар Калоян , област Пловдив – Старо име Еникьой(Ново село)

3.Цар Симеоново – 1 село, област Видин 

4.Цар Шишманово – 1 село, област Видин

До 1883 година селото се е казвало Малък Турчин или Горни Турчин. В рамките на Княжество България бива преименувано по името на цар Иван Шишман.

5.Цар-Петрово – 1 село, област Видин

Има легенда сред местните жители, че там е загинал цар Петър. Разбира се, това е много малко вероятно. Друга легенда гласи, че там се заселили бежанци от Тетевен с разрешението на местния феодал. За да му благодарят, почнали да наричат селото Турчин. След Освобождението, бива кръстено на Петър I.

6.Други населени места свързани с думата “Цар”

 1. село Царацово, област Пловдив – Захари Стоянов нарича селото “столицата на българските революционери-апостоли”, което е показателно за огромната роля, което играе това село за освободителното ни движение. От тук е Иван Арабаджията – един от най-преданите съратници на Левски. В неговата къща, освен Апостолът на свободата са отсядали хора като Волов, Бенковски и Стамболов.
 2. село Царев Брод, област Шумен – Едно от най-интересните села в България след Освобождението. По покана на Фердинанд се заселват голяма група немци. Селото се превръща в най-голямото съсредоточаване на такава чуждестранна група в България в края на XIX и началото на XX век. До Втората световна война, те стават повече от 500 души. Но тогава биват в плановете на Третия Райх за завръщането на немците в родината и се преселват обратно в Германия.
 3. село Царев дол, област Силистра
 4. село Царева ливада, област Габрово – Легендата гласи, че там е имало летен дворец на Асеневци и на поляните са пасли конете им. От там идва името и на селото.
 5. село Царева поляна, област Хасково 
 6. село Царевец, област Велико Търново – Смята се, че е имало царски манастир в региона и това е причината да бъде кръстено така.
 7. село Царевец, област Враца – Тук се е намирала границата на Търновското царство на Иван Шишман. Затова се предполага, че е останало това име на селото.
 8. село Царевец, област Кърджали 
 9. село Царевец, област Добрич – старото му име е Каралес(Черната гора).
 10. град Царево, област Бургас – Във връзка с помощта на Борис III за построяване на пристанище, селището променя името си на Царево.
 11. село Царевци, област Варна
 12. село Царевци, област Търговище
 13. село Царимир, облсат Пловдив
 14. село Царино, област Кърджали
 15. село Царичина, област София
 16. село Царичино, област Добрич
 17. село Царски извор, област Велико Търново – Историята на селото се свърза с Владислав III Варненчик и неговият поход срещу османците. Легендата гласи, че той спрял войската си да пренощува и да напои конете си в изворите около селото. Така остава в историята и името на селището.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ