HomeФакти за БългарияКолко са градовете с буквата "Я" в България?

Колко са градовете с буквата “Я” в България?

В България има почти 70 населени места, започващи името си с буквата “Я”. Но от тях има много малко на брой градове. Знаете ли кои са те? Днес ще ви разкажем повече за тях.

Кои са градовете започващи с “Я”

1.Ямбол

Това е най-големият град, името на когото започва с буквата “Я”. Град с много богата история, Ямбол е позната още от преди няколко хиляди години. Смята се, че градът е бил създаден от римския император Диоклециан. Той е пътувал по римския път от Одрин в посока Стара Загора, Пловдив и София и спира в местността. Бива толкова впечатлен от нея, че решава да създаде град на това място. Разбира се, ако трябва да сме честни, е съществувало населено място още от преди появата на императора, но със сигурност не и с тези мащаби. Ямбол бива присъединен за първи път към България по времето на Тервел – и по-конкретно през 705 година. Градът е известен и с яростната си съпротива срещу османците и бива превзет след много продължителна обсада през 1373 година.В рамките на Османската империя, Ямбол запазва стратегическото си значение. Интересен факт за него е ,че при Руско-турската война през 1828-1829 бива освободен от руснаците за кратък период. След като се налага да се оттеглят, много от жителите на града не желаят отново да попаднат в турски ръце и се изтеглят заедно с руснаците. Това води до сериозно обезбългаряване, което бива компеснирано чак след Освобождението с многото българи от Беломорска и Одринска Тракия, които се заселват в града.

2.Якоруда

Това е вторият по големина град с буквата “Я”. Населеното място е съществувало още по времето на траките. Якоруда е част и от римския път, съединяващ днешна Албания с Цариград. Поради тази причина, по римско време са изградени 2 крепости, които да служат за охрана на този стратегически маршрут – Калята и Градището. По-късно тези крепости биват запазени и ползвани от българската държава. Якоруда преживява много тежко падането под Османска власт в края на XIV век. Населението се разбягва в околните села и животът в града постепенно намалява. Чак в началото на XIX век, със развитието на скотовъдството и катранджийството, Якоруда започва да си връща позициите като център в региона. Това води и до строежа на църква и отварянето на българско училище. Якоруда участва в Априлското въстание със свой комитет и се противопоставя бурно на решенията на Берлинския конгрес, градът да остане в рамките на Османската империя. Чак през 1912 година – по време на Балканската война – Якоруда се връща в пределите на България.

3.Ябланица

Ябланица е третият и най-малък град носещ тази буква. Както и другите 2 града, Ябланица е населено място с много богата история. Съществувало е от много години, а в османските регистри е позната под името Абланица. Има много интересна легенда за създаването на града. Тя се свързва с руския княз Глож, който бива приет от Иван Асен II. Той му предоставя този район, за да се засели със своите хора. Там руският княз се влюбва в местна девойка и им се родила дъщеря. Тя носила името Яблан и на нейно име бил кръстен новооснованият град. А иначе, името на града Абланица идва от гръцката дума Аблан – високи тополи, които са били един от символите на града.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ