HomeФакти за БългарияКоя река е граница между България и Турция?

Коя река е граница между България и Турция?

Има една река, която служи за граница между България и Турция. На практика нейното протежение се използва с тази цел. Нейното име е Резовска река, а може да се нарича и Паспаловска река. Днес ще поговорим повече за нея и защо е важна за България

Какво не знаем за река Резовска

Реката води началото си от най-високата част на планината Странджа – частта, която се намира в Турция.Смята се, че нейното начало се води от сливането на реки Паспалдереси и река Велека. Самата река Паспалдереси извира под името Чаталар от Странджа.След като се съедини с Велека, на практика се приема за начало на Резовската река. Продължава да тече още 3 км и достига до границата с България, на около 8 км южно от Малко Търново. От тук до устието си, тя служи за граница на двете държави, докато се влее в Черно море – в близост до параклиса Свети Иван.

Факти за Резовска река

Нейната дължина  е 112 км. По отношение на частта на Странджа, която е в България – река Резовска и река Велека са най-големите. Интересното при нея е, че тя не е добре проучена нито от българска, нито от турска страна. Причината за това е , че дълги години вече служи като граница.Знае се , че до брего и има множество скални образувания и пещери, но те не са изследвани достатъчно добре

Откъде идва името й

Смята се, че е свързана с тракийския цар Резос, но странното е, че така е известна само по долното си течение. За населението около Малко Търново, тя е позната и като Голямата река.

Флора и фауна

За флората са характерни гъсти букови и дъбови гори, които се намират по крайбрежието от българска страна. Други характерни видове са рядко срещаните орхидеи, хмел и дива лоза.

По отношение на фауната, тук се срещат един от двата вида отровни смоци в Европа. Той е под името вдлъбнесточелен или наричан още змия гущерница.Срещат се и различни видове костенурки и гущери. Друго характеро за животниските видове на река Резовска е Резовския карагьоз, който може да живее както в сладки, така и в солени води.Тук се намира и резервата Лопушна, който е известен с факта, че до преди 50 години е имало рисове в него.

Спорове между България и Турция за границата

Това е въпрос, който датира от много години.През 40-те години на миналия век, турците решавата да построят дига и през 60-те и 70-те години я насочват в източна посока, за да може по този начин да изместят коритото в реката в североизточна посока. Тоест границата да се измести навътре в територията на България.България протерстира усилено срещу тези действия от отсрещната страна, но не последва отговор. Тогава, през 70-те години запомва строежа на дига и от българска страна. Това води до сериозно скупчване на строителна техника и от 2-те страни на реката и до сериозно напрежение. В отговор, Турция разполога военни части , а българите също реагират. Така се стига и до лятото на 1979 година, когато конфликтът между двете страни е на път да избухне.

До активна фаза на конфликт не се стига, но за съжаление България загубва определена част от своята територия – говорим за Резовския плаж. Това потвърждение се случва в края на 90-те години, когато официално е потвърдена новата изместена на североизток граница между двете страни.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ