HomeФакти за БългарияМожете ли да кажете град с буквата "Ф"?

Можете ли да кажете град с буквата “Ф”?

С буквата “Ф” в нашата страна съществуват цели 17 населени места. Но знаете ли дали има градове сред. Ето, днес ще ви ги представим и ще проверим дали има някое населено място, което да е град. Разберете повече по темата в следващите редове.

Колко са населените места с буквата “Ф”

 1. село Фазаново – община Царево

Призанато е за населено място през 1923 година под името Стамболийски. След преврата от 9 юни 1923 година е преименувано на старото си име Урузово. През 1950 получава сегашното си име Фазаново

2. село Факия – община Средец(Бургас)

Село Факия е с дълбоки и древни традиции. Свързано е с известния Бимбалов род, който се смята, че произлиза от Момчил войвода. Същият Момчил, който е главен герой в много народни песни.

3.село Фатово – община Смолян

4.село Фелдфебел Денково – община Добричка

Носи името на героят от Първата световна война – фелдфебел Денков

5.село Филаретово – община Котел

До 1934 година носи името Хамзалар

6.село Филипово – община Банско

В миналото се е разделяло на Горно и Долно Филипово.

7.село Филипово – община Тополовград

Имало е вражда с близкото село Радовец. И на двете села са били основани от татари малко преди Освобождението. Едното е носило името Татар кьой, а другото да се различава Хамидие Татар кьой(Филипово). След последващите промени в имената, получава и сегашното си име.

8.село Филиповци – община Трън

Предполага се, че името на селището идва от името “Филип”. През годините, то е носило наименованието Филбуфча, Филипофча или Вилиповци.

9.село Флорентин – община Ново село

Селото се свързва с голяма средновековна крепост, която е била част от владенията на Видинското царство. За нея има сведения дори да е съществувала в рамките на Османската империя – има данни за нея дори през 1740 година. По-късно през същия век бива разрушена и каменния материал е използват за укрепването на Видинската крепост.

10.село Фотиново – община Батак

Селото е спомената като натоварено със задачата да събира овце за османския двор. По-късно се смята, че покрай тази си дейност и контактите с много търговци от Цариград и Одрин, бива застигнато от чума и почти напълно обезселено.

11.село Фотиново – община Кирково

12.село Фролош – община Кочериново

Това е селото, в което е роден големият български художник Владимир Димитров-Майстора. Иначе, самото име на селото в превод от турски означава страж.

13.село Фурен – община Криводол

Прякорът му от местните жители е “центърът на земята”, тъй като се намира на еднакво разстояние от градовете около него. Самото му име се смята, че идва вареници(фурни) – пещти, в които се е пекло вар в миналото.

14.село Фъргово – община Сатовча

Селото е основата от пастири в рамките на Османската империя. Дори е било вписано в списъка на доганджиите – това са селищата, които се занимават със соколарство.

15.село Фърговци – община Габрово

Смята се, че е населеното място е създадено чак в края на XIX век. Свързано е с мъжкото име Фърго – най-вероятно първият заселник. През 70-те и 80-те години на миналия век, постепенно много габровчани се заселват и го ползват като вилна зона, тъй като се намира само на няколко км от центъра на града. През 1995 година получава статута на село.

16.село Фъревци – община Трявна

17.село Фъртуни – община Трявна

Заключение

След като преминахме през всичките 17 население места с буквата “Ф, разбрахме , че всичко от тях са села. Така че за момента няма нито един град с тази буква.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ