HomeФакти за БългарияОсвен Хасково - има още 3 града с "Х", ето кои са...

Освен Хасково – има още 3 града с “Х”, ето кои са те!

Започващи с буквата “Х” има цели 53 населени места в рамките на нашата страна. Само 4 от тях са градове. Всички се сещаме веднага за град Хасково – един от най-старите и красиви наши градове. Но кои са останалите 3. Разберете сега повече за тях.

Кои са градовете с буквата “Х”

1.Хаджидимово

Хаджидимово е град, който се намира в област Благоевград, на около 15 км от Гоце Делчев. По последни данни там живеят около 2500 души. На практика, градът е наследник на 2 села – Горняни и Долна Сингартия. Между 1934 и 1951 година, Долна Сингартия е носила името на генерал Константин  Жостов(село Жостово), който е роден в близкото село Гайтаниново. Костантин Жостов е генерал от българската армия, участник в Балканските войни и Първата световна война. В средата на миналия век, двете села се обединяват и получават името Хаджидимово. Ако не сте чували, че Хаджидимово е град – това е защото е обявен за такъв сравнително скоро – през 1996 година.

2. Харманли

Още един прекрасен български град. Част от област Хасково и третият по големина град в нея след административният център на областта и Димитровград. Населението на града по последни данни се води около 20 000 души. Хармални е селище с много богати история, но на съвременното си място се появява чак през 1510 година. Това се случва със създаването на кервансарай – това е място на което пътниците от и за Цариград са оставали да пренощуват. Покрай този кервансарай, постепенно се оформя харман – равно място, което се използвало за вършеене на жито. Хората, които са работити на този харман се наричат харманлии. Така се стига и до днешното наименование на града. Смята се, че в близост до града се намира гроба на бащата на Крали Марко – Вълкашин Марнявчевич. Бива освободен от предните части на генерал Гурко, но радостта е кратка, тъй като става част от Източна Румелия. Бива присъединен на 6 септември 1885 година. Интересен факт е, че до Балканската война от 1912 е последният граничен град на Българската държава.

3. Хасково

Хасково е най-известният и най-големият град с буквата “Х”. По последни данни, неговото население е около 71 хиляди души, което го поставя на почетното 12 място в нашата страна. Малко известен факт за Хасково е, че той е на почти една и съща географска ширина със село Хасково, което се намира Узбекистан. Смята се, че Хасково има повече от 1000 години история – по този повод през 1985 година е построен паметник часовник, който да ознаменува този факт. Самото му име идва в рамките на Османската империя. Турците го наричат “хаскьой – “хас” означавало нещо различно от другите, уникално, а “кьой” е терминът за село. По-късно населеното място става известно като Хаскьой край Узунджа – тъй като се намирало в близост до мястото на което се провеждал един от най-големите панаири в рамките на Османската империя – Узунджовския панаир(село Узунджово). Постепенно Хасково става занаятчийски център и едно от огнищата на българщината в региона. В началото на миналия век, градът става един от центровете на тютюневата промишленост в България.

4.Хисаря

Още един прекрасен български град и четвъртият започващ с буквата “Х”. Намира се на около 45 км от град Пловдин с население около 6600 души. Веднага всички свързваме Хисаря с минералните извори – те са цели 22 на брой. От тях 16 са естествени, а останалите 6 са дълбоко сондирани.Тук се поставя началото на балнолечението в България. Формално това се случва още в рамките на Източна Румелия – през 1882 година е приет “Правилник за експлоатация на хисарските бани”. Заради минералните си извори – Хисаря е с много богата история. Носи името на римския император Диоклециан – Диоклецианопол. Това е и причината в някаква степен да получи и сегашното си име Хисаря – то идва от турската дума “хисар”, която означава крепост. А тя идва като чуждица от “Caesaria” – царски град. Подобно на начина по който в България се отбелязват имена като Царево или Царева ливада. За малко носи името и Хисар-Момина баня, заради това, че е слят с близкото село Момина баня. Но това е само между 1942 и 1964 година. След последната година, Хисаря е обявен за град.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ