HomeФакти за БългарияПипер или чушка - каква е разликата

Пипер или чушка – каква е разликата

Това е един от големите спорове на различните места в България. В Западна България използват думата пипер само по отношение на подправките, докато в Източна България, особено в Североизточната част, думата пипер се използват вместо чушка. Днес ще се опитаме да навлезем в дълбочина на този интересен спор.

Пипер или чушка – Чушка или пипер

Ако трябва да разгледаме растенията, ще забележим следната тенденция.Пиперът(от смисъла на чушка) е от отдел покритосеменни, както и пиперът, в смисъл на подправката пипер. Но разликата е, че първият е от семейството картофови, а вторият от семейство пиперови. Самият плод на пипера често освен пипер се нарича и пиперка. Наименованието, което се използва за пиперките, най-вече в Западна България – чушка, се смята за неправилно, тъй като плод от вида на чушка образуват фасулът, грахът и баклата.Тоест, въпреки името си пипер, самото растение няма отношение към черния пипер, който принадлежи към рода Пипер на семейство Пиперови.

Откъде идва думата чушка

Думата чушка се предполага, че идва от старобългарската дума чуша.Това е била и думата за шушулка, така че можем да приемем, че думите шушулка и чушка са с общ корен. Така че, ако трябва да сложим точка на спора, за момента се приема по-правилен вариантът от Източна България.

История на пипера като подправка

Ако говорим за пипера като подправка – черният пипер е познат на европейския континент още много отдавна. По време на Античността и по-късно при древните римляни се използва в кухнята. Въпросът е , че се е налагало да бъде доставян от Азия, където се е отглеждал в големи количества. За азиатските култури е характерно, той да се представя и като лекарство. В своята история на Римската империя – Едуард Гибън обяснява, че в най-скъпите римски ястия се е използвал черен пипер, за да се покаже колко са състоятелни домакините. Дори сред римляните е имало настроения, че Индия източва империята след като се налага да се плаща много скъпо и прескъпо за тази подправка. Друг интересн факт за нея е ,че готите през 410 година обсаждат Рим и поискват откупът да се плати в черен пипер – това е доказателство колко висока стойност е имало тази подправка.

Великите географски открития

Една от причините за така наречените Велики Географски открития на европейците е свързана точно с подправките. Всички знаем историята за Колумб, който търсел Индия, но намерил Америка и кръстил местното население индианци. Причината да започне да се търси този път е най-вече свързан с намирането на алтернативен маршрут за пътя на стоки от Изток към Запад. По време на разцвета на Османската империя, Източната част на Средиземно море бива блокирана от империята и това пречи на търговията, от която печелят толкова много италианските градове държави. Още повече португалци и испанци търсят алтернативни маршрути чрез които могат да заобиколаят останалите и да не се налага да плащат скъпо и прескъпо за тези подправки. Португалия успява да намеря пряк път към Индия през Нос Добра Надежда и това им дава сериозно предимство спрямо останалите европейски държави. Те налагат монопол върху търговията с Индия.

Спорът е трудно да бъде разрешен, но важното е всеки да ползва думата, с която е свикнал. Например в рускоезичния свят се използва думата български пипер по отношение на камбите – дали е правилно или не няма значение, но се е наложило в практиката.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ