HomeФакти за БългарияПобедата на хан Омуртаг, която дава отражение върху бъдещето на България

Победата на хан Омуртаг, която дава отражение върху бъдещето на България

Всички свързваме хан Омуртаг с неговата строителна дейност. Той успява да задържи голяма част от постигнатото от хан Крум и да изгради здрави основи на българската държавност за следващите векове. Въпреки това, Омуртаг очевидно притежава военния гений от своя баща и го показва през 823 година срещу Тома Славянина.Защо тази битка е толкова важна на България?

Хан Омуртаг помага на византийски император срещу Тома Славянина

През 823 година хан Омуртаг помага на византийски император Михаил II срещу неговия претендент известен с прякора Тома Славянина. Разбива войските му и помага на императора да се задържи на трона си. Но кой е Тома Славянина и защо тази победа е толкова важна за България.

Кой е Тома Славянина

След смъртта на предишния император Лъв V Арменец, Тома Славянина решава, че може да стане император. Той използва връзките си със съседния на Византия Абасидски халифат. Там измисля версията, че е син на предишен византийски император. Халифът на абасидите решава да се възползва от обстоятелствата и помага на Тома Славянина. Освен това, този лъже-император е коронясан за такъв от патриарха на Антиохия и бива признат дори от Ватикана. По този начин, Тома Славянина успява в началото на 821 година да бъде в подстъпите на Константинопол и да постави под обсада града. Флотата на Тома Славянина е разбита и това позволява на защитниците на Цариград да удържат напора на Славянина цели 2 години – до 823 година. Тогава се намесва и хан Омуртаг

Каква е причината да се намеси Омуртаг

Хан Омуртаг поема властта през 814/815 година. Той сключва 30-годишен мирен договор с Византия и започва да се занимава с вътрешните проблеми на държавата. Във византийските хроники се посочва, че въпреки молбите на императора да не се намесва, Омуртаг решил да атакува Тома Славянина. През 823 година при Хераклея, Омуртаг разбива войските на претендента за престола. Тома Сляванина успява да оцелее и избягва в Одрин. Там бива обсаден от византийски император и бива хванат жив. Но каква е причината за намесата на Омуртаг в борбата между претендентите за престола в Цариград. Каква е причината можем да съдим по следните косвени белези:

Чаталарски надпис

„Канасубиги Омуртаг е от Бога владетел в земята гдето се е родил. Обитавайки стана на Плиска, съгради малък стан на Тича и премести войската си срещу гърци и славяни […] Нека бог да удостои поставения от бога владетел, като гази добре с крака си императора, докато тече Тича […]”.

  • Канасубиги

Той е изграден в чест на победата на Омуртаг. Тук имаме 2 важни елемента. Първият е, че за първи път се използва титлата канасубиги. Тя означава, че този владетел е посочен от Бога и по този начин се приравнява на другите владетели, които имат власт дадена им от Бога – византийският император и владетеля на Франките. Те се смята за Източния и Западния император, а сега се появява и трети, който е посочен от Бога да управлява. Като доказателство в подкрепа на значимостта на тази титла е, че всички следващи византийски хронисти посочват българските владетели като от Бога поставени – тоест признават титлата, която Омуртаг си присвоява.

  • Гази добре с крака си императора

Това е отразено в Манасиевата хроника, където хан Омуртаг взема короната от претендента Тома Славянина. На практика това е втори случай в рамките на по-малко от 15 години, в които българският хан успява да победи ромейски император в директна битка след Крум при Върбишкия проход.

Можем да предположим, че това, което е обещано на Омуртаг от византийския император е признаване на титлата му от “Бога поставен” като равна с тази на ромееца.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ