HomeФакти за БългарияРила, Пирин или Родопи - къде има най-много градове?

Рила, Пирин или Родопи – къде има най-много градове?

Рила, Пирин и Родопи – 3-те български планини, които все едно винаги са били заедно. Днес ще се опитам да разгледам къде има най-много градове и съответно къде би имало най-много население, което обитава тези райски кътчета. Можете ли да познаете, коя планина е на първо място?

В коя планина има най-много градове

1.Родопи – 21 града

Въпреки , че не е най-високата планина, Родопи е най-обширната ни планина. Тя заема цели 7% от територията на страната. Общата й площ е около 18 000 квадратни километра, от които малко повече от 14 000 са на територията на България. Това е и причината, тя да бъде убедително на първо място спрямо останалите 2 планини. На територията на Родопите има разположени цели 21 града. Тук ще ви ги представим по азбучен ред:

 1. Ардино
 2. Асеновград
 3. Батак
 4. Брацигово
 5. Велинград
 6. Девин
 7. Доспат
 8. Златоград
 9. Кричим
 10. Кърджали
 11. Лъки
 12. Мадан
 13. Момчилград
 14. Момчиловци
 15. Неделино
 16. Перущица
 17. Пещера
 18. Ракитово
 19. Рудозем
 20. Смолян
 21. Сърница

Задължително трябва да се отбележи, че това е може би и най-старо населената планина по нашите земи.  Има сериозни открития за антични останки по земите на Родопите. Тази планина се е смятала и за изключително важно място за траките. Друг интересен факт е, че когато е описана тази планина за пръв път от Херодот – бащата на историята – тя се споменава под името Родопа. Другите автори по-късно също я споменават с това име. Някои го тълкуват като име на река, на която по-късно е кръстена и планината, но тази хипотеза не е доказана за сега.

2.Рила – 13 града

На второ място е Рила планина. Освен, че е най-високата в България и на Балканския полуостров, на нея има множестно градове, разположени в подножието й и икономически свързани с нея. Това са цели 13 града, които ще представим по азбучен ред тук:

 1. Белица, Белово, Благоевград
 2. Велинград
 3. Долна Баня, Дупница
 4. Костенец, Кочериново
 5. Разлог, Рила
 6. Самоков, Сапарева баня
 7. Якоруда

Една малко известна история за планината Рила е , че на много гръцки карти е отбелязана планината Олимп като най-висока на Балканите. Разбира се, навсякъде по света се посочва връх Мусала със своите 2925 метра като първенец, а на второ място е връх Митикас с 2917 метра. Има поверие, че всеки грък посетил връх Олимп слага по един камък върху него, така че да може в един момент да изпревари Мусала. Въпреки това все още Олимпийските богове живеещи на Олимп ще трябва да гледат към по-високите си събратя на планината Рила.

3. Пирин – 6 града

На трето място в тази класация е планината Пирин. В подножието на планината са разположени 6 града и впечатляващите 86 села, показвайки огромното й значение за страната. Те обхващат 1 област и 8 общини в нея. Ето кои са градовете, разположени в Пирин:

 1. Банско
 2. Гоце Делчев
 3. Добринище
 4. Кресна
 5. Мелник
 6. Сандански

Тук трябва да уточним, че включваме всички населени места, които се намират в подножието на планината и нейните склонове.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ