HomeФакти за БългарияСлавяни ли са българите?

Славяни ли са българите?

Това е въпрос, който мине не мине определен период от време се задава на българите. Всички знаем, че нашата държава е създадена на място, през което преминават много народи. Днес ще се опитам да отговаря максимално конкретно на този въпрос, който винаги се поставя във връзка с геополитеческата ситуация по света.

Славяни ли са българите

За да можем да отговорим най-правилно на въпроса, ще се позава на няколко български апоркрифни източника. Да видим какво казват те по темата:

  1. Черноризец Храбър – За буквите(около 893 година) – В своето известно произведение, неизвестният български автор Черноризец Храбър директно казва, че “преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки”. Това, което има предвид авторът е , че преди българтие(тоест славяните) да приемат християнството, те са нямали своя писменост. Използвайки глаголицата и по-късно кирилицата нолжена в Българската държава на практика се дава възможност на всички славяни от Централна и Източна Европа да имат своя писменост. Много странно, че никой от тях не иска да ползва чуждите латински и гръцки азбуки, а веднага започват да ползват българската. Това е достатъчно доказателство за близостта между България и славяните.
  2. Апокрифен Български летопис XI век –  Това е документ, който обяснява началото на Българската държава. Споменава за цар Слав(Кубрат), който е създал Българската държава.Освен това се говори за неговия син Испор(Аспарух). Разбира се , в този летопис нещата се обясняват с концепциии сходни с тези от Стария Завет. Но въпреки това и там е показано връзката между славяни и българи. Най-малкото името на първия български владетел е определено като Слав.
  3. Паисий Хилендарски – История Славянобългарска – 1762 –  С този документ в последните години се свързват най-много спекулации. Много “доброжелатели” решиха да тълкуват написаното не като славянобългарска, а като славнобългарска. Това тълкуване щеше да бъде смешно, ако не се правеше с точно определена цел. В самата дума Паисий е използвал ятовата гласна или така нареченото двойно Е. Тя може да се чете и като “Е” и като “Я”. За всеки лингвист или историк няма спор по темата, че думата трябва да се прочете като славянобългарска.
  4. Сказание за Сивила – Това е средновековен византийски сборник с пророчества. В него има поместено много интересно описание.Какво пише за славяните – “Славяните, сиреч българите са добри, гостоприемни, истинни,беззлобливи и любящи чужденеца …” Поставено е знак за равенство между българите и славяните – от византийски източник, който иначе трудно би написал нещо в полза на България.
  5. Славяно-византийската цивилизация/Славяно-православна цивилизация – Това е една от 12-те цивилизации в историята на човечеството. Тя включва България, Византия и всички славянски народи. Връзката между българите и славяните е достатъчно доказателство, че България като държава и народ е в основата на тази цивилизация. България е най-старата държава в Европа и първата славянска такава. Това я поставя в центъра на тази цивилизация

Защо се атакува връзката между славяни и българи

Причината е свързна със сферата на влияние, в която България е попаднала. Ако погледнете историята на България от Освобождението до сега, ще видите, че произходът на българите се променя в зависимост в орбитата на коя Велика сила е България. По този начин се създава един хаос и напасване спрямо текущата конюнктура.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ