HomeФакти за БългарияВ коя област живеят най-малко българи?

В коя област живеят най-малко българи?

Всички знаем, че България е разделена на 28 области. Досещаме, че най-много население има в тези, които са свързани с най-големите градове. Но в коя област има най-малко население? Ето днес ще Ви представим отговора на този въпрос.

Коя област има най-малко население

Първото място в тази класация се пада на област Видин. Според официалните данни там живеят около 75 000 души, като е напълно възможно вече и населението да е по-малко. Разбира се, голяма част от българите там са концентрирани в административния център град Видин. Самата видинска област се състои от 7 града и 134 села. Те са разделени в рамките на 11 общини. Сега ще ги разгледаме:

1.Община Видин – около 47 хиляди души

Общината е най-голямата и като население и като площ в рамките на област Видин. Огромна част от населението е концентрирано в рамките на град Видин – около 40 хиляди души. За останалите 33 населени места, които са част от общината остават няколко хиляди души.

2.Община Белоградчик – около 5 хиляди души

Това е втората по големита на територията и населението община в рамките на Видинска област. Състои се общо от 18 населени места, от които разбира се първенец е град Белоградчик. Предполага се, че там живеят около 4000 души.  За останалите 17 села, при много от тях населението е на критичния минимум.

3.Община Димово – около 4800 души

На трето място в класацията е община Димово. Интересното тук е, че въпреки административния център е в град Димово, на първо място в общината като население е село Арчар. То е и най-голямото село в рамките на цялата Видинска област, като се предполага, че е около 2000 души.

4.Община Брегово – около 3900 души

При тази община имаме само 10 населени места в нея. Около половината от населението е концентрирано в административния център град Брегово, като много от селата са на критичния минимум като население.

5.Община Ружинци – около 3300 души

Интересната за община Ружинци е, че тук нямаме град в рамките на общината. Административният център е село Ружинци, което не е най-голямото. На първо място като население е село Дреновец с малко над 1000 души.

6.Община Кула – малко под 3300 души

Община Кула и Община Ружинци са много близки като население, но в последните данни се посочва, че Ружинци има малко предимство. Общината се състои от 9 населени места от които първенец е административният център – град Кула. Там живеят около 2300 души, а останалите села на критичния минимум на съществуване.

7.Община Ново село – около 2400 души

Общината се състои само от 5 села. Първенец сред тях е село Ново село със своите около 900 души.

8.Община Чупречене – около  1600 души

Общината се състои от 8 села. Интересното е, че на първо място като население не е административният център село Чупречене, а село Горно Лом. То има около 600 души – малко повече от село Чупречене.

9.Община Грамада – около 1345 души

Състои се от 8 населени места – 7 села и 1 град. Градът разбира се е административният център – град Грамада с население около 1000 души. Логично, останалите 7 села трябва да си разделят по-малко от 400 души – много от тях ще са под критичния минимум.

10.Община Макреш – около 1000 души

Състои се от 7 населени места от които всичките са села. Интересното е тук, че имаме 2 населени места с еднакво население, които си делят първото място. Това са село Макреш и село Раковица. Спрямо данните от 2021 година и двете села са с 325 души.

11.Община Бойница – около 750 души

Състоти се от 8 населени места – логично всичките са села.На първо място се води село Бойница с около 300 души. На второ място е село Раброво с около 270 души, така че може да си представите колко население остава в другите 5 села.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ