HomeФакти за БългарияЗащо Бърнард Шоу се подиграва на българите в своя пиеса?

Защо Бърнард Шоу се подиграва на българите в своя пиеса?

Бърнард Шоу е един от най-известните британски писатели от средата на XIX и началото на XX век. Той е много талантлив писател и създава повече от 60 театрални постановки. В една от тях – “Оръжието и човекът”, главните герои са българи. Те не са представени особено положително. Разберете каква е причината за това.

Бърнард Шоу срещу българите 

В пиесата от 1894 година “Оръжието и човекът”, Бърнард шоу разказва историята на швейцарският капитан Блънчли. Той е доброволец в сръбската армия и участва в Сръбско-българската война от 1885 година. Неговият отряд е обграден от българите и той се спасява, скривайки се в една къща. Там се оказва, че живее годеницата на български герой от Сливница. Тя го приютява и спасява от преследващите го българи.

До момента няма нищо скандално, но след това започват описанията на Райна Петкова(спасилата го жена) и годеникът й Сергей Саранов. Те са представени като хора, които се опитват да наподобяват на английската аристокрация, но изглеждат смешни в лицето на чужденците. Ето няколко примера за това.

Как Бърнард Шоу си прави груби шеги с българите

  1. Интериорът на къщата е описан като съчетание между български и виенски елементи. Точният израз е богат български и беден виенски”
  2. Райна Петкова се оплаква на Сергей, че я боли гърлото. Сергей я обвинява, че се къпе прекалено често и това води до здравословните й проблеми. Набляга се на темата, че българите не се къпят. Това е добре позната тема в историята, след като подобни изрази по-късно се преписват и на Уинстън Чърчил.
  3. Райна и Сергей се гордеят , че имат единствената библиотека в града. Въпреки това те никога не са чели дори и една книга от нея. Обяснява се, че искат да се покажат като богатите хора и наподобяват на техните маниери само външно.
  4. Райна и Сергей спорят за това кое е по-цивилизовано – да викат слугата си или да ползват електрическа звънец.
  5. Сергей критикува Райна, че е сложила прането си, така че да го виждат всички, което не се правило в цивилизованите държави.

Реакцията на българите и отговорът на Бърнард Шоу

Пиесата се смята за една от най-успешните на ирландеца и се играе с огромен успех навсякъде в Европа. Бива оценена високо от хора като Оскар Уайлд и Джордж Оруел. Въпреки това, българските студенти, които присъстват на представленията в европейските театри освиркват пиесата, като обвиняват автора, че се подиграва тенденциозно на народа ни. Отговорът на Бърнард Шоу е, че те нямат чувство за хумор и още не са го развили.

В по-късно свои коментари, Бърнард шоу обяснява, че пиесата не е насочена конкретно срещу българите. На него му е трябвал подобен тип сюжет, а той му се предоставя от новоосвободена България и по-конкретно Сръбско-Българската война. Така че това се приема като основна причина за творбата. От друга страна е задължително да се отбележи, че мнението на британците със сигурност не е било особено положително спрямо българите. Британската империя защитава интересните на Османската империя и Гърция, които са в противоречие с тези на България. Причината да ги подкрепя е свързана с огромните капитали, които британците са инвестирали при османците. Освен това те искат да запазят контрола, който имат върху територията на Балканите, а това е по-лесно да се случи чрез тях. По отношение на Гърция, британците уважават древните гърци и тяхната наука. Това отношение се пренася и към гърците, а има и много силно гръцко лоби и влияние във Великобритания. Знаем, че хора като Байрон са се били за освобождението на гърците. По този начин тази битка в геополитиката се пренася и в омаскаряването на българите и представянето им с доста негативни черти.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ