HomeФакти за БългарияЗащо задължително се слага знаме на покрива на нова къща?

Защо задължително се слага знаме на покрива на нова къща?

Кой не харесва да се настани в нов дом, особено когато всичко вече е направено – ремонтът е приключен, обзавеждането нанесено и всичко мирише на ново и чисто. Независимо от традициите и знаците, които сте избрали, за да организирате новодомско посрещане, не забравяйте за необходимата подготовка, около самото преместване в нова къща.

Кои знаци са най-често спазваните:

Котка

Може да пуснете котка в къщата, която според традицията ще отнеме отрицателната енергия на пространството, ако има такава. Съществува поверие, че леглото трябва да се постави на мястото, където котката ще легне да си почине.

Гости и подаръци

Добре е да отпразнувате домакинството в деня на преместването. Преди да влязат в къщата, гостите трябва да хвърлят монети, през прага. Тази церемония символизира притока на пари в къщата. Не е нужно да дарявате пари. По-добре е да изберете дървени или фаянсови, интериорни и битови предмети, които съхраняват топлината и комфорта. За гостите на къщата трябва да подготвите лакомствата предварително. Смята се, че сложената трапеза ще даде тенденция към просперитет и охолства.

Знаме на покрива на нова къща

Ако все още се питате: Защо се слага знаме на покрива на нова къща, то отговорът е многозначен. От една страна, за да се знае, че строежът (ремонтът) е завършен; От друга страна с патриотична кауза; Понякога това се прави от съвременните българи, с цел запазване на родовата памет, традиции, история и фолклор.

Как да празнуваме домакинство: знаци, традиции и обичаи

Подкова

Над входната врата на нова къща често се окачва подкова. Може да се замени с млада клонка от вековно дърво. Вярва се, че така къщата ще бъде предпазена от зли духове.

Хляб, мед и сол

Хлябът и солта са традиционни символи по празниците. С  мед и пита винаги се посрещат гости, учениците на първия учебен ден, както и роднините в нова къща. На домакинство гостите носят пожелания за просперитет и здраве в къщата.

Метла

Собствениците на къщата вземат старата метла от предното жилище със себе си, за да привлекат благополучие и просперитет и в новия дом.

Огънят е друг символ

При преместване в нова къща е обичайно да запалите свещ, да включите светлините навсякъде. В старите времена къщата също е била „опушена, прекадена“. За целта са обикаляли са запалена клон от жълтурчета, бодил, хвойна, тамян, чемшир или други билки в букет, за да се отърват от злите духове.

Как да изберем времето за преместване в нова къща

От древни времена се е смятало, че времето на преместването влияе върху по-нататъшния ход на живота в къщата. Смята се за добра поличба да се преместите в нова къща наведнъж, за да не се връщате в старата. Затова е по-добре да се преместите сутринта, за да имате време за всичко, а вечерта поканете гости на парти за новодомци.

Кой трябва да влезе първи в къщата

По време на домакинството се обръща много внимание на това кой пръв ще прекрачи прага на къщата. Котка или куче могат да внесат положителна енергия в къщата. Смята се, че те ще освободят къщата от негативното и тя ще стане „храм“ и символ на благополучие и просперитет.

Съществуват и други обичаи

Древните славяни вярвали, че възрастната жена трябва да влезе първа в къщата. Тя сякаш е била принесена в жертва за благополучие и щастлив живот. Съществувало е и поверието, че който пръв влезе в къщата, пръв ще излезе от нея. Често първи в къщата влизал петелът. Той е символ на огъня и огнището. Татарите вярвали, че ако пропее петел, това е предвестник на щастлив живот.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ